Logo de la Universitat de València Logo Servei d'Informació i Dinamització Logo del portal

‘PARKUIR’, DE LAIA GIMENO BARDIS I MARÍA LAUDES GONZÁLEZ (RAYITO MCQUEEN I FAST ZOPAZ)

  • 4 d’octubre de 2023
Parkuir
Foto: Almudena Soullard.

Parkuir és un projecte de mediació amb l'alumnat de la Facultat de Ciències de l’Activitat Física i l’Esport al voltant d’una nova disciplina: el parkuir.

Aquesta activitat parteix del parkour, un esport que ens interessa pels seus potencials a l’hora de resignificar i relacionar-se amb l’espai. Tot i que es una pràctica que transcendeix els límits funcionals de l’arquitectura està carregada de connotacions de gènere i capacitisme. És per això que el col·lectiu d’artistes proposa una relectura des d’una perspectiva kuir. Un nou format que explora el cos i l’arquitectura des del joc, però que també els permet qüestionar com aquesta s'estructura en clau de gènere i d’accessibilitat, i com això ens pot afectar en tant que individus a l’hora de relacionar-nos amb els espais. Per al col·lectiu d’artistes, allò kuir és una metodologia de treball que els permet interrogar les estructures rígides per generar fractures. Entenent allò kuir no des d’un ser, sinó des d’un fer.

Rayito Mcqueen i Fast Zopaz. Laia Gimeno Bardis i María Laudes González comparteixen tren, casa i entelèquies i sovint la gent pensa que són parella. Juntis articulen projectes d’art i mediació al voltant del kuir i la diversitat corporal. Han confiat en ellis institucions com Hangar, l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), el Centre de Carme Cultura Contemporània (CCCC) o el Santa Mònica.