
Aquest dijous, 23 de novembre, l’estudiantat de la Universitat de València està convocat a escollir els 75 representants d’estudiants del Claustre que, en el cas de l’estudiantat, es renoven cada dos anys. A més, coincidint amb aquesta cita electoral també se celebren eleccions a les juntes de centre i a la majoria de les assamblees de representants d’estudiants (ADR). Els col·legis electorals estaran oberts de 10 a 19 h.
La convocatòria d’eleccions per a renovar la representació estudiantil al Claustre cita a les urnes 47.374 estudiants de la Universitat de València. L’electorat es compon per 30.265 dones i 17.109 hòmens; un 80 % són estudiants de grau, un 13 % estudiants de màster i un 7 % estudiants de doctorat. L’estudiantat podrà exercir el seu dret a vot durant la jornada electoral del 23 de novembre a la mesa electoral situada a la facultat o l’escola a la qual pertanyen de 10 a 19 h, a l’Escola de Doctorat en el cas dels estudiants de doctorat.
El Claustre és el màxim òrgan de representació de la Universitat de València. Cada quatre anys es renova totalment la seua composició, i cada dos anys es renoven els representants de l’estudiantat. Dels 75 representants d’estudiants, el nombre de membres que representa a cada facultat o escola està vinculat a la xifra d’electors que té cada centre. Així, un major nombre d’estudiants es tradueix en un major nombre de claustrals, pel que comptaran amb més estudiants claustrals la Facultat d’Economia, seguida per Dret, Magisteri, Filologia, Traducció i Comunicació, l’Escola de Doctorat, i la Facultat de Psicologia i Logopèdia.
El passat 14 de novembre fou el tret d’eixida de la campanya electoral. Des d’aleshores, les 64 candidatures d’estudiants que concorren a les eleccions al Claustre han estat difonent els seus programes mitjançant diverses activitats, com “passaclasses”, punts informatius, continguts en xarxes socials, xarrades i debats.
Participació de l’estudiantat
La Delegació de la Rectora per a l’Estudiantat, amb el suport del Servei d’Informació i Dinamització (Sedi), ha llançat una campanya de foment de la participació de l’estudiantat en aquestes eleccions, tant en la fase de presentació de candidatures com de votacions. Entre altres, s’ha dut a terme una campanya informativa, una sessió sobre presentació de candidatures, s’han concedit ajudes a les candidatures per a la campanya electoral, s’ha organitzat un debat entre les principals candidatures al Claustre i s’ha publicat la Guia per a la representació estudiantil a la Universitat de València.
El debat se celebrà el passat 16 de novembre, comptà amb representants de SAÓ-UV, Bloc d’Estudiants Agermanats (BEA) i Unió d’Estudiants Valencians i fou moderat per Marcos Durà, delegat de la Rectora per a l’Estudiantat. Durant els 45 minuts de debat es tractaren temes que afecten de forma directa als universitaris, com la millora de les infraestructures, les beques i les ajudes, la sostenibilitat i la representació de l’estudiantat als òrgans de la Universitat. El debat es retransmeté en directe pel Taller d’Audiovisuals (TAU) i la gravació està disponible al web del Sedi.
D’altra banda, la Guia per a la representació estudiantil a la Universitat de València recull una panoràmica sobre els òrgans de la Universitat on l’estudiantat participa, el seu funcionament i els procediments d’elecció. La novetat és, per tant, que posa el focus en l’estudiantat: com s’integren els i les estudiants en els òrgans representatius i de govern de la Universitat. Es pretén que la Guia siga una eina útil tant per a les persones que s’acosten a la representació per primera vegada com de manual ràpid de consulta per a qui ja té un cert coneixement i experiència de la representació estudiantil.