Logo de la Universdad de Valencia Logo Servicio de Lenguas y Política Lingüística Logo del portal

El projecte de dinamització del Voluntariat Lingüístic naix durant el curs 1996-1997 a la Universitat de València i, de manera paral·lela, en altres universitats de l'àmbit lingüístic, amb la finalitat de reforçar la consciència lingüística de l'estudiantat i de promoure'n les iniciatives dins i fora de la universitat.

En aquest projecte, la concepció del voluntariat es basa en el sentit comú de les tasques que les persones assumim sense remuneració per contribuir a la millora social, en aquells aspectes que a cadascú ens semblen importants. Entenem que la tasca voluntària es pot desenvolupar en l'esfera privada de la simple interacció humana, quan quedem periòdicament amb un veí ancià per donar-li conversa o ajudar-lo amb la compra, o amb una veïna forastera per donar-li suport amb l'aprenentatge del nostre idioma.

També es pot desenvolupar en la societat civil, en les entitats no lucratives com són les associacions, les fundacions, però també les organitzacions professionals o sindicals, sense excloure les plataformes polítiques. En totes aquestes entitats, la tasca voluntària pot contribuir a millorar la vida de persones concretes, també des del punt de vista de la igualtat lingüística, i, alhora, assolir canvis estructurals que generen beneficis per a tota la societat.

La legislació vigent en matèria de voluntariat és la Llei 4/2001, de 19 de juny, de Voluntariat, de la Comunitat Valenciana. Aquesta norma consagra una visió del voluntariat similar a la d'aquest projecte. Clarament limita (articles 2.1.d i 9) el desenvolupament de les activitats voluntàries a les organitzacions sense ànim de lucre i, per tant, n'exclou les empreses i les administracions públiques.

La Llei es desplega mitjançant el Decret 40/2009, de 13 de març, del Consell, pel qual s'aprova el reglament corresponent, el qual reforça aquesta concepció i reserva a les administracions públiques, i especialment als centres docents i a les comunitats universitàries, un paper d'informació, sensibilització i promoció del voluntariat, amb la finalitat de fomentar els valors de participació i compromís social (article 34.1).

En aquest marc, les administracions públiques poden i han de promoure el voluntariat mitjançant programes de dinamització i accions formatives, amb la finalitat d'estimular i reforçar la societat civil. La nostra tasca amb aquest programa és facilitar l'adquisició i el desenvolupament de coneixements, competències i habilitats de les persones voluntàries, mitjançant activitats de caràcter formatiu i lúdic, en diferents proporcions.

A més, les persones participants en el projecte de Voluntariat Lingüístic tenen la possibilitat de col·laborar activament en les activitats i campanyes institucionals del Servei de Llengües, no com una tasca de voluntariat (reservada, com hem vist, a l'àmbit cívic), sinó com un mecanisme de participació estudiantil que facilita aquesta formació, com també la interrelació entre les voluntàries i els voluntaris i la consolidació d'una xarxa social de suport a l'ús del valencià i al plurilingüisme.