
L’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio), centre mixt de la Universitat de València i el Consell Superior d’Investigacions Científiques, ha organitzat, juntament amb la Unitat de Cultura Científica de la Universitat de València, la xarrada “Los Relatos perdidos de Géricault”. En ella, l’especialista en biologia molecular Javier S. Burgos presentarà la figura del pintor del Romanticisme Théodore Géricault i explicarà la relació de l’obra d’aquest amb la neurologia moderna, com a part del seu llibre Geografía de la locura. L’acte serà el 23 de febrer a les 18 hores en https://go.uv.es/mUEpUS0.
Javier S. Burgos desgranarà un dels setze relats del llibre Geografía de la locura (WestIndies, 2020) tractant un succés relacionat amb el pintor Théodore Géricault, per tal d’intentar comprendre l’essència del cervell, i com aquest degenera i arriba a la malaltia, succés que s’ubica en el moment que marca l’inici de la psiquiatria actual.
L’obra intenta assolir la comprensió del funcionament del cervell i la seua exploració a través de l’art mitjançant la realització d’un experiment primigeni que va explorar per primera vegada els secrets de l’evolució de la bogeria. Amb ell, es recuperen gran part de les preguntes essencials de com evoluciona la malaltia i la capacitat per interferir en aquest recorregut que conclou en la demència i la mort.
Després de la xarrada de Javier S. Burgos, s’obrirà un debat sobre el llibre Geografía de la locura amb la participació de Javier Buceta, Isabel Fariñas i Juli Peretó.
Javier S. Burgos Muñoz (Port de Sagunt, València, 1971) és llicenciat en Ciències Biològiques –especialitat Bioquímica– per la Universitat de València i doctor en Ciències –especialitat Biologia Molecular– per la Universitat Autònoma de Madrid. Ha estat professor i investigador a diverses universitats i centres de recerca d’excel·lència. Ha desenvolupat la seua carrera científica en el camp de l’etiologia de la malaltia d’Alzheimer i en el desenvolupament de nous fàrmacs contra la neurodegeneració. Com a divulgador científic, col·labora escrivint textos sobre ciència i impartint xarrades en plataformes com Naukas, Jot Down o Desgranant Ciència, entre d’altres.
Imágenes: