Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació - Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

Convocat el concurs de vídeos “De major vull ser com...”, dotat amb 16.000 euros i que visibilitza les dones científiques

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 22 de novembre de 2022
imatge del concurs de videos

La Universitat de València i la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio) han convocat la VI edició del concurs de vídeos per a joves “De major vull ser com...” amb l’objectiu de visibilitzar les dones en la ciència i promoure les vocacions científiques. El termini de presentació de vídeos acaba l’11 de desembre i els 16.000 euros en premis es repartiran en 8 categories. Hi pot participar alumnat d’Ensenyament Secundari, Batxillerat i Formació Professional amb vídeos d’un màxim de 3 minuts.

En aquests vídeos, l’estudiantat ha de mostrar l’aportació d’una dona o d’un col·lectiu de dones i la seua rellevància o contribució a la ciència i la tecnologia, i com aquesta ha millorat al benestar o la qualitat de vida de la ciutadania. Així mateix, també s’hi ha de mostrar l’impacte que el patriarcat ha produït en la vida i la trajectòria professional d’aquestes dones. Aquestes obres poden mostrar una figura històrica o una persona actual, o bé un col·lectiu de dones.

Els vídeos guardonats es faran públics en una gala que se celebrarà al voltant de l’11 de febrer, Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència.

Respecte a les condicions per a participar a la VI edició del concurs de vídeos per a joves “De major vull ser com...”, cada centre educatiu pot presentar tants vídeos com desitge i la participació pot ser individual o en grup. En aquest segon cas, 10 és el nombre màxim de persones integrants per grup, que es presentaran a través del centre. A més, els vídeos han de respectar l’anonimat, és a dir, no poden incloure referències als noms de l’estudiantat participant ni al centre educatiu.

Quant a la dotació, el total de 16.000 euros es repartirà entre 8 categories, en cadascuna de les quals es lliuraran 2.000. D’aquest import, 1.000 euros es destinaran a la compra de material científic i/o tecnològic per part del centre dels membres del vídeo premiat. Els 1.000 € restants seran per als i les joves que han participat en l’elaboració dels vídeos guanyadors i que també es destinaran a la compra de material tecnològic o educatiu. Les modalitats dels premis són al millor guió, a la millor producció audiovisual, al vídeo més innovador en la selecció del personatge i el premi del públic al millor vídeo.

Entre d’altres objectius, aquest concurs pretén visibilitzar les dones i els seus èxits, i evidenciar les dificultats amb què es troben, consolidar en l’alumnat l’aprenentatge dels valors sobre els quals s’assenta el principi d’igualtat o contribuir a la creació i difusió de referents femenins en la ciència. També es pretén cooperar en l’èxit de competències bàsiques, especialment les relacionades amb la investigació, la comunicació i la igualtat o superar els estereotips existents que relacionen la masculinitat amb la tinença del coneixement.

Aquesta activitat forma part del Pla d’Activitats de Divulgació de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació cofinançat per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia i el Ministeri de Ciència i Innovació.

 

Consulta tota la informació a les bases del concurs(El termini de presentació de vídeos, inicialment previst fins al 30 de novembre, s’ha ampliat al dia 11 de desembre).

Ací podeu penjar els vídeos i la documentació necessària per a participar.

Blog oficial i obres premiades en anteriors edicions.

Webinaris educatius sobre realització audiovisual: com fer un bon curtmetratge/microdocumental: Inventores i científiques. Saltant barreres fugint del masclisme en la ciència quotidiana.

Imatges: