Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació - Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

FisioCòmic és un concurs de còmics sobre processos fisiològics, que se celebra des del 2021 i que està dirigit a l’estudiantat de qualsevol grau de les universitats espanyoles que tinga com a assignatura la Fisiologia. El concurs està organitzat conjuntament per la Universitat Camilo José Cela de Madrid, la Universitat Autònoma de Madrid i la Universitat de València, on se celebrarà la pròxima edició. L’objectiu principal d’aquest concurs és enfrontar l’estudiantat al repte de comunicar idees complexes utilitzant el llenguatge de la narrativa gràfica. Els còmics són una eina comunicativa crucial en l’àmbit de la salut, en què la ciutadania necessita conèixer qualsevol informació de manera rigorosa, però accessible.

Per a fer-ho, cada universitat disposarà d’un o diversos coordinadors que triaran entre el seu alumnat un màxim de 4 còmics per presentar al concurs (nombre màxim de treballs per institució). Els còmics es presentaran per grups, d’entre 2 i 5 estudiants, i podran elaborar-se amb qualsevol tècnica, però no es podran utilitzar imatges de les quals no es tinga l’autoria. La proposta de còmic definitiva s’enviarà en format PDF acompanyada d’un títol i resum explicatiu d’un màxim de 200 paraules. A més, caldrà incloure una llicència de Creative Commons que permeta la lliure distribució que reconega l’autoria, però no l’explotació comercial. La resolució del concurs es du a terme en dues fases: en la primera, a través dels coordinadors de cada universitat, es puntuarà d’1 a 5 els millors còmics i s’exclourà els presentats per la seua institució; en la segona, els 10 còmics millor puntuats seran avaluats per un jurat format per professionals del còmic, disseny i comunicació científica. Hi haurà tres premis, el primer dotat amb 600€, el segon amb 300€ i el tercer amb 200€. A més del premi en metàl·lic, cada persona premiada tindrà l’admissió d’un membre de l’equip en la Societat Espanyola de Ciències Fisiològiques que es farà càrrec de la quota de soci durant un període de 2 anys, i l’opció d’assistir al congrés d’aquesta societat per presentar el FisioCòmic. A més, els 10 equips finalistes rebran un lot de còmics de Medicina Gràfica. Tots els còmics es publicaran en la web de la UCC+i UV i el lliurament de premis tindrà lloc en una jornada a la Universitat de València on assistiran, a més dels premiats, els coordinadors de cada institució.

EDICIONS ANTERIORS

2021   2022

 

          

 

Fisiocómic 2023 és un projecte de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació que compta amb el cofinançament de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia i del Ministeri de Ciència i Innovació.