
L’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) i el Govern d’Espanya, en col·laboració amb l’Organització Meteorològica Mundial (OMM), ha organitzat aquest dilluns 24 de març el Dia Meteorològic Mundial a la Comunitat Valenciana. L’acte, sota el títol “Junts, reduïm la bretxa en els sistemes d’alerta primerenca”, ha tingut lloc a l’Aula Magna del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València (UV) a partir de les 12 hores.
A l’acte han assistit Rosa Donat, vicerectora de Transferència i Innovació de la Universitat de València; Jorge Tamayo, delegat d’AEMET a la Comunitat Valenciana; així com la delegada del Govern, Pilar Bernabé.
El Dia Meteorològic Mundial commemora l’entrada en vigor, el 23 de març de 1950, del conveni pel qual es va establir l’OMM, que enguany ha presentat el lema “Junts, reduïm la bretxa en els sistemes d’alerta primerenca”. El lema es relaciona amb la DANA del passat 29 d’octubre. Després d’aquesta, l’Organització Meteorològica Mundial va emetre un comunicat, incloent-hi un estudi d’atribució ràpida, en què s’afirmava que les precipitacions del 29 d’octubre de 2024 a València “van ser aproximadament un 12% més intenses i dues vegades més probables en comparació amb el clima preindustrial”.
Amb aquest escenari, i donat que el canvi climàtic induït per l’ésser humà provoca condicions climàtiques més extremes, segons l’Organització Meteorològica Mundial, cada vegada és més necessari comptar amb sistemes eficaços d’alerta primerenca que advertisquen de tempestes, inundacions o sequeres, eines que salven vides i redueixen les pèrdues econòmiques.
Aquesta entitat va confirmar que 2024 ha sigut l’any més calorós registrat, i que a la Comunitat Valenciana, en concret, ho va ser des de 1950. A més, els deu anys més càlids són tots del segle XXI, nou d’ells a partir de 2014, i els tres més càlids, els tres últims.
Entre les accions de l’acte a La Nau hi ha hagut la conferència “De Frankensteina Superman i més enllà”, impartida per Rafael Martínez Tomás, catedràtic de Ciències de la Computació i IA de la UNED, i el reconeixement al personal de la Delegació d’AEMET jubilat durant 2024.
També s’han lliurat diplomes a diversos col·laboradors d’AEMET: Daniel Millán Mesonero, observador de Monserrat (Casadalt); Manuel Cervera Mas, observador de Bunyol; Daniel Ballester Navarro, observador de Torís; Victor MarzoBlay, observador de Xiva (La Pailla), així com Paiporta Fundació Cajamar, de Paiporta.
En aquest acte col·labora la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de València i la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT).
Imatges: