Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació - Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

L’esdeveniment divulgatiu “Ciència i Canyes” tracta els radiotraçadors, els horts urbans, l’electrònica digital i la realitat virtual en la cirurgia

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 8 de maig de 2023
cartell

La Fábrica de Hielo acull aquest dimarts 9 de maig, Dia d’Europa, a les 19.30 hores, una nova sessió de “Ciència i Canyes”, un esdeveniment de divulgació científica amb monòlegs i xarrades breus de quatre investigadors i investigadores, el qual forma part dels projectes europeus MedNight i Science Goes to School. L’activitat compta amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia – Ministeri de Ciència i Innovació.

L’acte està organitzat per la Universitat de València (UV), la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio), la Universitat Politècnica de València (UPV), el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i l’Institut de Recerca Sanitària (INCLIVA).

En aquesta sessió participaran Kike Nácher, investigador del CISC a l’Institut de Física Corpuscular (IFIC), qui en la xarrada “Estudis amb radiotraçadors: de l’oceà al cràter d’un volcà” tractarà els radiotraçadors, uns isòtops radioactius del calci que permeten saber on s’acumula aquest i facilita investigar la síntesi de carbonat de calci a les petxines de mol·luscs o esquelets de coralls en diferents aquaris i amb nivells d’acidesa diferents.

En els últims mesos, en el marc d’una col·laboració entre el CSIC i la Universitat de Costa Rica, Kike Nácher i Mario Cubero, catedràtic i investigador de la Universitat de Costa Rica (UCR) respectivament, han fet una sèrie d’estudis de medi ambient i canvi climàtic utilitzant radiotraçadors. L’objectiu és identificar problemes concrets i poder desenvolupar posteriorment solucions i investigacions aplicades.

Carlos Serra, de l’Institut Universitari de Recerca de Polítiques de Benestar Social (Polibienestar) de la UV explicarà quins beneficis socials ofereixen els horts urbans des de la perspectiva de la investigació interdisciplinària en ciències socials. En la xarrada “Un hort urbà et fa més humà”, tractarà possibles solucions al canvi climàtic basades en la natura.

Andrés Macho, investigador del PRL (Photonics Research Labs) de l’iTeam (Institut Universitari de Telecomunicació i Aplicacions Multimèdia), analitzarà l’electrònica digital en el context de la societat de la informació. En la xarrada “La revolució no-digital” explorarà les conseqüències i possibles solucions d’aquesta situació, que podrien implicar la volta al món d’allò “analògic”.

Maria de la Iglesia Vayá i Kate Kardash, investigadores de la Unitat Mixta d’Imatge Biomèdica de Fisabio i del Centre de Recerca Príncep Felip (CIPF), faran un acostament al seu últim estudi sobre un programari que utilitza ulleres de realitat virtual per assistir en cirurgies de la columna lumbar. La xarrada es titula “El metavers de la columna lumbar al servei de la cirurgia” i el prototip s’està desenvolupant amb el dispositiu Hololens (dispositiu hologràfic) que simula un model en 3D de la columna vertebral del pacient en la mateixa posició que la columna real.

L’entrada per assistir a “Ciència i Canyes” serà lliure fins a completar aforament. El projecte “Ciència i Canyes” compta amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia – Ministeri de Ciència i Innovació (FCT-21-17642).