
Un equip de recerca multidisciplinar de la Universitat de València liderat per Ana Polache i Lucía Hipólito (Facultat de Farmàcia), i Miguel Ángel Serrano (Facultat de Psicologia) analitza en el projecte “Decisions de risc en el consum d’alcohol després de la COVID-19 : el rol de l’ansietat en funció del sexe i de l’edat”, com la soledat, l’estrés i els estats emocionals poden influir en la presa de decisions, així com les formes en què el consum d’alcohol intervé en aquests factors. L’equip demana la col·laboració ciutadana a través de l’enquesta https://encuestas.uv.es/index.php/127956.
El projecte es duu a terme amb la participació dels Fons Europeus de Mecanismes de Resiliència i Recuperació, així com amb la participació de la Delegació de Govern del Pla Nacional sobre Drogues del Ministeri de Sanitat. Conèixer la interrelació d’aquests mecanismes contribuirà al disseny d’accions preventives i terapèutiques i tindrà en compte les característiques específiques de cada individu. En aquesta investigació també es durà a terme un estudi detallat dels efectes dependents del sexe/gènere, així com de l’edat de les persones.
L’equip multidisciplinari proposa fer estudis paral·lels en humans i en models de rosegadors, per conèixer millor els processos neurobiològics subjacents a les interaccions d’aquests factors. Aquest coneixement constituirà un avenç en el camp de les addiccions, però també en altres malalties mentals tan prevalents per a la societat com l’ansietat o l’estrès.
“Creiem que és determinant obtenir dades de la població que consumeix i de la que no, per ser capaços d’entendre bé quins processos neurobiològics estan alterats. És per això que cridem totes les persones a participar en l’estudi. Sabem que és un esforç de 15 minuts, però pot ser benefici per a tota la societat”, comenten els investigadors d’aquest projecte.