Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació - Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

El programa AmgenTransferCiència acosta la biotecnologia i la genètica a instituts valencians

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 29 de març de 2023
Víctor Garrigós i Belén Llobregat.
Víctor Garrigós i Belén Llobregat.

El programa educatiu de foment de les vocacions científiques AmgenTransferCiència arriba aquest dijous 30 i divendres 31 de març a l’IES l’Eliana i a l’IES Número 26 Misericòrdia de València. Es tracta d’un programa amb classes magistrals i tallers d’experimentació en biotecnologia i genètica impartit per joves investigadors i investigadores.

En concret, a l’Eliana participarà Victor Garrigós, de l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2Sysbio), centre mixt de la Universitat de València (UV) i del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), i a València Belén Llobregat, de l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments (IATA), situat al Parc Científic de la UV. En els dos actes es tractarà la detecció d’organismes modificats genèticament (OMG) per PCR.

Aquestes accions divulgatives s’ofereixen a cinc instituts valencians entre febrer i maig d’enguany. L’últim centre valencià a participar serà l’IES Districte Marítim, que el 18 de maig acollirà la investigadora de l’I2Sysbio Cecilia Picazo, qui impartirà una pràctica sobre l’extracció i amplificació d’ADN de restes biològiques amb un joc d’identificació de l’autor d’un suposat delicte.

AmgenTransferCiència es va iniciar com un programa pilot el curs 2019-2020. Actualment, participen 35 centres escolars de la Comunitat Valenciana, Madrid, Illes Balears, Catalunya i Galícia, amb més de 875 alumnes.

La Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), nascuda en 1986, divulga la investigació i la innovació entre la societat per a fomentar la cultura científica, les vocacions cientificotècniques entre els joves i l’emprenedoria i col·laboració públicoprivada en I+D.

Amgen és una companyia biofarmacèutica dedicada al desenvolupament i producció de medicaments biològics per a pacients amb malalties greus o necessitats mèdiques no cobertes. Amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida dels malalts, centra els seus esforços en cardiologia, nefrologia, la salut òssia i oncohematologia. Els seus tractaments han afavorit més de 20 milions de pacients mundials i centenars de milers de persones a Espanya, on és present des de 1990.

 

Activitat a Teulada i Alaquàs

Aquesta edició del projecte es va iniciar al territori valencià el passat 8 de febrer a l’IES Teulada amb Luis Orduña (I2Sysbio); i el 14 de febrer a l’IES Faustí Barberà d’Alaquàs amb Borja Sáez, de l’Institut de Biomedicina de València (IBV–CSIC), qui dugué a terme una pràctica sobre transformació bacteriana pGLO.

 

Més informació: https://transferciencia.fundaciorecerca.cat/index.asp