Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació - Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

Un projecte europeu liderat per la Universitat explica com previndre la hipertensió arterial en xiquets i adolescents

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 5 de maig de 2023
Empar Lurbe, catedràtica del Departament de Pediatria, Obstetrícia i Ginecologia de la Universitat de València, amb el grup d’HyperChildNET.
Empar Lurbe, catedràtica del Departament de Pediatria, Obstetrícia i Ginecologia de la Universitat de València, amb el grup d’HyperChildNET.

El projecte europeu COST HyperChildNET, liderat per la Universitat de València i amb l’objectiu de previndre la hipertensió arterial en xiquets i adolescents, ha elaborat, en col·laboració amb l’Acadèmia Europea de Pediatria, un document sobre com previndre aquesta patologia en edats primerenques, quina serà la base d’una guia per a tot Europa. El document ha estat publicat en la revista Frontiers in Pediatrics.

HyperChildNET (Xarxa per a la Investigació de la Pressió Arterial en Xiquets i Adolescents, en la traducció de l’anglès), dirigeix el seu treball a les 32 societats incloses en l’Acadèmia Europea, que representen 1,6 milions de professionals de tot el continent. A la Universitat de València, el projecte el lidera Empar Lurbe, catedràtica del Departament de Pediatria, Obstetrícia i Ginecologia.

La hipertensió arterial és un factor de risc cardiovascular i renal modificable. Tot i que la majoria dels resultats adversos tenen lloc en l’edat adulta, estudis longitudinals han demostrat que elevacions subtils de la pressió arterial en etapes precoces de la vida són molt més comunes del que es pensava amb anterioritat i que la hipertensió arterial de l’adult té les seues arrels en època pediàtrica. La detecció d’aquestes alteracions pot facilitar la implementació de mesures de correcció per tal de disminuir la càrrega de malaltia cardiovascular en edat adulta.

L’increment de la prevalença d’hipertensió arterial en edats cada vegada més primerenques des de l’any 2000 és un fet. La prevalença d’hipertensió arterial és més gran amb obesitat (15%), si es compara amb sobrepés (5%) i amb normopés (1,9%). La hipertensió arterial pot afectar òrgans com el cor, el ronyó i els vasos sanguinis, per això s’ha de dur a terme una valoració del dany subclínic en aquests òrgans com una etapa intermèdia en el continu de la malaltia cardiovascular.

Amb totes aquestes premisses, la necessitat d’una acció paneuropea per tal d’aprofundir els coneixements sobre prevenció, diagnòstic i tractament de la hipertensió arterial en època pediàtrica és absoluta. En aquest sentit, la Comissió Europea ha aprovat i finança per primera vegada una xarxa multidisciplinària, HyperChildNET, liderada per la Universitat de València, en què participen 25 països i més de 100 professionals i que compta amb una durada de 4 anys (des d’octubre de 2020).

 

Articles:

  • Wühl E., Calpe J., Drożdż D., Erdine S., Fernández-Aranda F., Hadjipanayis A., Hoyer P. F., Jankauskiene A., Jiménez-Murcia S., Litwin M., Mancia G., Mazur A., Pall D., Seeman T., Sinha M. D., Simonetti G., Stabouli S., Lurbe E. Joint statement for assessing and managing high blood pressure in children and adolescents: Chapter 2. How to manage high blood pressure in children and adolescents. Front Pediatr. 2023 Apr 12;11:1140617. doi: 10.3389/fped.2023.1140617. PMID: 37124176; PMCID: PMC10130632.
  • Lurbe E, Mancia G, Calpe J, Drożdż D, Erdine S, Fernandez-Aranda F, Hadjipanayis A, Hoyer PF, Jankauskiene A, Jiménez-Murcia S, Litwin M, Mazur A, Pall D, Seeman T, Sinha MD, Simonetti G, Stabouli S and Wühl E (2023) Joint statement for assessing and managing high blood pressure in children and adolescents: Chapter 1. How to correctly measure blood pressure in children and adolescents. Front. Pediatr. 11:1140357. doi: 10.3389/fped.2023.1140357