Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació - Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

La Universitat de València augmenta el nombre de cites d’articles científics un 10,42% l’últim any

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 24 de març de 2023
Edifici de Rectorat de la Universitat de València.
Edifici de Rectorat de la Universitat de València.

La Universitat de València (UV) és el tercer centre acadèmic d’ensenyament superior espanyol en nombre de cites d’articles científics, articles altament citats i publicacions entre les més citades, segons la base de dades InCites Essential Science Indicators (ESI). Pel que fa al nombre de cites dels seus articles, la Universitat és la tercera amb major nombre d’Espanya, i ha passat de 703.348 en 2022, a 776.664, un 10,42% més. Per camps de coneixement, les tres àrees en què la institució més destaca són Ciències Agrícoles, Física i Economia i Negocis.

ESI, de Clarivate Analytics, és una compilació d’informació estadística construïda amb les dades de Web of Science que mostra les tendències científiques emergents, així com els autors, les institucions, els documents, les revistes i els països que destaquen en cada camp de recerca. Analitza més de 12 milions d’articles en més de 12.384 revistes durant un període d’11 anys.

En la versió institucional, el rànquing classifica les institucions per nombre de publicacions científiques o papers i la UV ocupa la posició mundial 318, amb 33.648 d’aquests escrits (4a d’Espanya). InCites també classifica els centres per publicacions altament citades (aquelles en l’1% més citat en un camp de recerca en un any específic), on la UV és tercera d’Espanya; i per articles candents (publicats en els dos últims anys i que han rebut un nombre molt alt de cites en els últims dos mesos), en què la institució valenciana és quarta de l’estat. En articles d’impacte (suma d’articles candents i articles altament esmentats), la UV és tercera d’Espanya.

Per àrees de coneixement, i en el cas de cites d’articles científics, en Ciències Agrícoles la UV ocupa el número 91 mundial (1a d’Espanya) i en Física, la posició mundial 148 (segona d’Espanya). De les 18 matèries en què participa, la UV és el primer centre valencià en 15.

Atenent matèries per nombre de papers, la UV és primera d’Espanya en Economia i Negocis (posició mundial 116), segona en Física i en Psiquiatria/Psicologia, i tercera en Química. En aquestes àrees, la institució està entre les 200 millors del món.

En articles altament citats i articles d’impacte, sempre segons matèries, la institució, a més d’ocupar la posició mundial 32 (també 1a d’Espanya) en Ciències Agrícoles, és primera d’Espanya en Geociències i també en el camp de Microbiologia (1-2).

En articles candents, la UV ocupa la posició mundial 40 en Economia/Negocis i la 66 en Física.

 

Més informació (Servei d’Anàlisi i Planificació UV): https://ir.uv.es/kb23UiC

InCites Essential Science Indicators (ESI): https://ir.uv.es/m1kzWtE