Càtedra Ignacio Pinazo
La Càtedra Pinazo va sorgir per conveni entre la Universitat de València i l'IVAM a l'abril de 2011. El seu objectiu és realitzar activitats formatives, exposicions i publicacions que contribueixin al desenvolupament i difusió de l'obra de l'artista Ignacio Pinazo i dels orígens de l'art modern a València ia Espanya. Ha promogut a través dels ensenyaments universitaris del Grau en Història de l'Art, Màster en Història de l'Art i Cultura Visual i Doctorat en Història de l'Art, la preparació de personal investigador capaç d'emprendre una rigorosa investigació científica sobre aquestes qüestions. La Càtedra Pinazo ha difós els resultats de diversos projectes d'investigació mitjançant publicacions, conferències, participació en congressos i especialment, amb l'organització d'exposicions. Amb això ha intentat complir la finalitat essencial de millorar el coneixement per part de la societat tant de l'obra d'Ignacio Pinazo com de l'art valencià del període comprès entre 1880 i 1940.
La Càtedra Pinazo compta amb una comissió de seguiment constituïda per representants de la Universitat de València i l'IVAM, i disposa de la seva seu al Departament d'Història de l'Art de la Universitat de València. Les activitats de la Càtedra Pinazo s'han finançat mitjançant el mecenatge de tercers, encara que l'IVAM va adquirir el compromís de finançar part de les activitats objecte del conveni amb una aportació econòmica anual. L'acte de signatura de creació de la Càtedra va comptar amb una representació familiar de l'artista, el seu besnét José Ignacio Casar Pinazo, alhora director de la Casa Museu Pinazo a Godella. També van assistir la vicerectora de Comunicació i Relacions Institucionals de la Universitat de València, Silvia Barona; la directora gerent de l'IVAM, Consuelo Ciscar; el director de l'àrea econòmic-administrativa de l'IVAM, Juan Carlos Lledó; i el catedràtic d'Història de l'Art de la Universitat de València, Javier Pérez Rojas, màxim impulsor del conveni i, sens dubte, el major expert en l'obra de Pinazo. A més, van estar presents, per part del Departament d'Història de l'Art de la Universitat, els professors José Luis Alcaide i Luis Arciniega, director del mateix. El Rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, va posar de manifest l'orgull institucional i el reconeixement a tot allò que representa Ignacio Pinazo. "Comptar amb una càtedra institucional que porti el nom d'un dels artistes valencians més reconeguts, posa un cop més en valor el patrimoni acadèmic que suposa per a la societat valenciana una universitat amb més de 500 anys d'història com és la Universitat de València".
Entre 2011 i 2015, els membres de la Càtedra Pinazo s'han efectuat, a nivell nacional i internacional, diverses publicacions sobre el tema i dirigit nombroses exposicions que han contribuït a difondre l'art de Pinazo i dels seus coetanis. Entre elles, destaquem les següents:
- Ignacio Pinazo. El humo del amor, IVAM, 16 maig-6 novembre 2011.
- Ignacio Pinazo. Colecciones en diálogo, IVAM, 25 octubre 2012-19 març 2013
- Ignacio Pinazo, pintor valenciano del siglo XIX, Escuela de Minería, México D.F. juny-agost 2013.
- Ignacio Pinazo maestro del impresionismo español, Museo de Arte Moderno de Santo Domingo, República Dominicana, desembre 2013- febrer 2014.
- Ignacio Pinazo en la colección del IVAM, IVAM, 2013; Consorcio de Museos de la Comunidad Valenciana, Museo Gravina, Alicante, 2015.
- Impresionismo valenciano, Sala Exposiciones del Ayuntamiento de Valencia, 10 juny- 26 octubre 2014
- Ignacio Pinazo, Maestro del dibujo. Cuadernos de Italia A y B, IVAM, 19 juny-14 desembre 2014.
- El gusto moderno. Art déco en París, 1910-1935, Madrid, Fundación Juan March, 26 març-28 juny 2015.
- Antonio Fillol. Naturalismo radical y modernismo, Sala Exposiciones del Ayuntamiento de Valencia, maig-setembre 2015.
Any Pinazo 1916-2016 Enllaç
En 2016, amb motiu de la commemoració del centenari d'Ignacio Pinazo, un dels codirectors de la Càtedra, Francisco Javier Pérez Rojas, ha assumit la coordinació científica de l'esdeveniment. Entre d'altres treballs ha realitzat el disseny, selecció i discurs de les diferents exposicions programades en els més importants museus i centres culturals de València. Es tracta d'un treball de gran complexitat que ha suposat la utilització de més de cinc-centes obres procedents de diferents museus nacionals i col·leccions particulars.
EXPOSICIONS A 2016 i 2017:
-Pinazo y las vanguardias. Afinidades electivas, IVAM, setembre 2016- setembre 2017. Informació
- Del ocaso de los grandes maestros a la Juventud Artística. Valencia 1912-1927, MuVIM, 6 juliol-16 octubre 2016. Informació
- Ignacio Pinazo. La historia y el retrato. De la gran tradición al modernismo. Museo de Bellas Artes de Valencia, 6 octubre 2016-8 gener 2017. Informació
- El retrato. De la gran tradición al modernismo, Fundación Bancaja, 6 octubre 2016-8 gener 2017. Informació
- El desnudo en la obra de Ignacio Pinazo, Museo del Almudín, 4 novembre 2016-8 gener 2017.
- Relatos periféricos, Villa Eugenia de Godella, a gener de 2017. Itinerància per diferents localitats mitjançat la Diputació de València.
- Pinazo y la fotografía, Universitat de Válencia, de juny a octubre de 2017.
A més, els directors de la Càtedra, Felip Jerez Moliner i Francisco Javier Pérez Rojas, coordinaran durant el curs 2016-2017 un cicle de conferències a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València al voltant de Pinazo i la seva època, destinat al alumnat de Grau, Màster, Doctorat, i per descomptat, al públic en general interessat en el tema.
Inici de la Càtedra amb l'exposició a l'IVAM: "Ignacio Pinazo. El humo del amor".