University of Valencia logo Logo Inter-university Institute López Piñero Logo del portal

NOTÍCIA 1. NOVA ENTRADA DE “SABERS EN ACCIÓ”: “Dieta i racionament” per Josep Lluís Barona Vilar (IILP-UV)

  • May 6th, 2021
Cartel publicitario Ministerio

 

Comença l’edició del segon volum de “sabers en acció”: https://sabersenaccio.iec.cat/, #Sabenac, un projecte conjunt de la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica amb l’Institut Interuniversitari López Piñero. Està coordinat per José Ramón Bertomeu i editat per Judit Gil. Desprès dels primers cinquanta capítols, agrupats per períodes històrics, aquesta segona part està organitzada temàticament i contindrà apartats dedicats a “ciència i religió”, “sabers experts”, “ciència i democràcia”, “medi ambient”, “pluralisme mèdic”, “tecnologies en acció”, “llenguatge científic” o “nutrició i salut” . Aquesta entrada pertany al darrer apartat:

Dieta i racionament” per Josep Lluís Barona Vilar (IILP-UV)

La importància de l’alimentació en temps de crisi.

Durant la primera meitat del segle XX, dues guerres mundials, la guerra d’Espanya i la Gran Depressió van provocar un context de crisi en què nutrició i salut van passar a primer pla de l’escena política, científica i econòmica. Per això el període d’entreguerres és un escenari magnífic per explorar les interaccions entre el coneixement científic i la seua transferència, els interessos socials, la salut pública i l’alimentació, l’economia, el comerç i la política. L’excepcional confluència de tots els factors que van marcar aquest context històric va contribuir a construir el problema de la nutrició. Tot això va atorgar una nova significació cultural, social, política i econòmica a la fam, l’alimentació i la dieta. A més, durant aquest període es va estendre una ideologia sanitària que associava els drets de ciutadania a una dieta digna. La nutrició deficient es veia com a predisposant a la infecció, de manera que microbis i aliments van focalitzar la preocupació de metges i higienistes en l’esforç per millorar el desenvolupament orgànic i l’estat de salut de la població infantil i adulta, rural i urbana. Es comprèn, doncs, l’interès per identificar malalties carencials i definir, des de paràmetres científic-experimentals i clínics, el concepte de malaltia carencial i els estats de desnutrició i malnutrició.

Per a continuar llegint:

https://sabersenaccio.iec.cat/dieta-i-racionament/