University of Valencia logo Logo Chair for Citizen Engagement and Valencian Landscapes Logo del portal

Aquest any 2024 hem continuat amb les accions per a dinamitzar el nostre projecte de custòdia del territori amb l'objectiu de convertir-lo en un espai multifuncional, harmonitzant la recuperació agrícola de les parcel·les amb l'ús lúdic i sensorial de l'enclavament. 

- La primera iniciativa del 2024 fou una jornada teòric-lúdica, el 17 de maig, gratuïta i oberta al públic, en la qual els assistents descobriren i conegueren la València Rural i, en concret, Castielfabib i el nostre projecte de custòdia. La jornada començà amb dos sessions teòriques a la Facultat de Geografia i Història i continuà al municipi de Castielfabib, en el Racó d'Ademuz, cap al migdia, on tingué lloc la part més lúdica de la jornada, un recorregut cultural per la vila de Castielfabib, un passeig per la natura fins el àrea del projecte de custòdia, una degustació de productes locals i concert desenvolupat per l'orquestra de la Universitat de València. L'activitat ha comptat amb la col·laboració del SEDI-UV, la l'Associació Albar i a l'Associació Cultural Castielfabib. Informació a l'activitat 

- La segona iniciativa que s'ha emportat a terme ha sigut el curs de "Restauració de marges en pedra seca". Una proposta formativa amb una duració de 4 dies, del 22 al 25 d'octubre, en les quals la nostra àrea de custòdia s'ha convertit en una aula a l'aire lliure en la qual l'alumnat ha posat en pràctica els coneixements adquirits en les sessions teòriques. 

- A més d'estes accions de caràcter més lúdic, hem implementat una sèrie d'intervencions directes sobre l'àrea de custòdia centrades en el seu manteniment i en la recuperació tant del paisatge com del patrimoni present en la zona, tot seguint les pautes temporals marcades en el nostre Pla d'acció.  Així, enguany s'han incorporat al projecte 4 parcel·les noves, les quals s'han preparat per a ser replantades amb plantes aromàtiques autòctones de la zona. Per a fer això possible ha sigut necessari arrancar els arbres que ocupen la superfície d'eixes parcel·les, esbrossar les males herbes i retirar qualsevol resta amb la motoserra per a aconseguir l'eliminació total de la parcel·la. Després d'esta primera fase de neteja, s'ha procedit a preparar el terreny perquè la plantació d'aromàtiques fructifique. La preparació del sòl ha consistit en l'airejant i mulliento de la terra per al seu posterior aplanament i abonament. 
Finalment, s'ha continuat amb els treballs de neteja i manteniment de les estructures de regadiu, el patrimoni, les parcel·les, els accessos i àrea recreativa que ja hem recuperat en els anys anteriors. Atés que els objectius marcats en el projecte són recuperar l'esperit i l'aspecte del lloc no sols estèticament, sinó generant un espai pedagògic i interpretatiu del paisatge i patrimoni per a la seua posada en valor és important el continu condicionament de l'àrea per tal  d'aconseguir que els visitants i estudiants de centres pròxims que acudixen a visitar el projecte puguen accedir sense perill i aprendre a través de la recuperació del paisatge que s'està desenvolupant . A més, a través d'estos treballs promovem la conservació dels valors ambientals, paisatgístics, patrimonials i simbòlics.