Saltar la navegación

Introducció:

PRIMERA PART:

L’aritmètica egípcia representa una de les primeres formes documentades de pensament matemàtic estructurat en la història de la humanitat. Molt allunyat dels algorismes que fem servir hui en dia, els antics egipcis el que van fer va ser desenvolupar un sistema propi, basat en la seua escriptura jeroglífica i caracteritzat per mètodes originals per a dur a terme càlculs bàsics com poden ser; la suma, la resta, la multiplicació i la divisió, i també el feien servir especialment per a l’us de fraccions unitaries. Aquest conjunt de tècniques que hem explicat forma el que actualment anomenem aritmètica egípcia, i el que anem a desarrollar en aquest treball.

SEGONA PART (INTERES PEL TEMA)

D’on naix l'interés per aquest tema? Donçs la pregunta es fàcil de contestar, l’interès per aquest tema no radica només en la seua antiguitat, sinó en la seua capacitat per evidenciar el raonament lògic i la creativitat aplicada en temps on no existien ni els números decimals i menys encara les calculadores. Estudiar com solucionaven problemes aritmètics sense els recursos que tenim actualment ens ofereix una perspectiva fascinant sobre la capacitat d’abstracció i resolució de problemes dels pobles antics.

TERCERA PART (FONTS PRINCIPALS)

Les fonts principals d’aquesta aritmètica es troben recollides en documents com el Papiro Rhind i el Papiro Moscou. El primer que hem anomenat és una espècie de manual matemàtic amb exemples detallats de multiplicacions, divisions i càlculs amb fraccions, mentre que el segon inclou problemes de caire més geometric però també operacions numèriques.

QUARTA PART (OBJECTIUS TREBALL)

Per finalitzar amb aquesta introducció, focalitzant-nos en l’objectiu d’aquest treball que és per tant aprofundir en el coneixement del sistema aritmètic egipci, analitzar com s’organitzaven els seus mètodes de càlcul, entendre la lògica que s’hi amaga i valorar també la importància d’aquesta aritmètica com a expressió del pensament matemàtic antic.A través d’aquest recorregut, pretenem també destacar que el raonament matemàtic no és un fenomen que és exclusivament del món modern com molts pensen, sinó una constant en la història de les civilitzacions al llarg de la historia i que molts desconeixen.

Creado con eXeLearning (Ventana nueva)