Saltar la navegación

Símbols

Introducció

Com ja hem dit, les fraccions dels egipcis eren fraccions unitàries, en la majoria dels casos era sempre 1/n, però, com el simbolitzaven en els papirs?

Com ja bé hem vist, l’aritmètica egípcia es basa per ser una additiva, és a dir, es va sumant els nombres a partir dels símbols que representa cada nombre.

Fracció com a símbol

Deixa forma amb la divisió passa el mateix. Podem dividir la divisió en dues parts. Una primera part on estarà el nombre que simbolitzarà l’1 següent una divisió unitària, és a dir, simbolitzarà el numerador. I una segona part que simbolitzarà el denominador, el qual serà tal com hem vist al sistema de numeració egipci («Números egipcios», s. f.).

Exemple amb 1/3

Numerador

Per a l'1 en la majoria dels casos tenim un mateix símbol el qual  era com si fora una boca: 

Denominador

Baix d’aquesta boca tenia el nombre escrit com en el sistema numèric normal dels egipcis, en el cas del tres seria amb 3 palets:

1/3 final

Deixa forma, com la mateixa aritmètica dels egipcis era la de ser un sistema additiu, exclusivament hem d’unir tot:

Seguint aquestes instruccions intenta fer 1/12. 

Excepcions

Hem nomenat que aquesta manera de mostrar la divisió es produeix en la majoria de les fraccions, però, això vol dir que no és en totes? 

Exactament. Els egipcis tenien fraccions especials, ja perquè les utilitzaven molt, com el cas de les úniques fraccions que no són unitàries 2/3 i 3/4, acompanyat de l’1/2 les quals tenen fraccions especials:

Hi ha més les fraccions de l’ull D’Horus. L’ull d’Horus, és el famós símbol que tots coneixem: 

I podem dir que aquestes fraccions es poden visualitzar en aquest ull, les fraccions nomenades són totes potències de 2, és a dir 1/2, 1/4, 1/8, 1/16, 1/32 i 1/64. Cada part ix de l’ull com es pot veure en la següent imatge:

D’eixa forma les fraccions a partir de l’ull d’Horus quedarien de la següent manera:

Creado con eXeLearning (Ventana nueva)