Logo de la Universitat de València Logo Facultat de Ciències Matemàtiques Logo del portal

CONFERENCIA 12 DE DESEMBRE

  • 23 de novembre de 2016
Image de la noticia

CONFERÈNCIA I PRESENTACIÓ RSME A VALÈNCIA

 

12 de desembre de 2016  –  Saló de Graus de la Facultat de Matemàtiques

 

11:30 – 12:20 Presentació de la Real Sociedad Matemática Española (RSME), donant a conèixer les iniciatives i activitats que aquesta promou. Comptarà amb la presència del seu President:

 

Francisco Marcellán Español (Universidad Carlos III de Madrid)

 

12:30 – 13:30 Conferència sobre “Les paradoxes ens envolten: sorpreses per aprendre” a càrrec de la professora:

 

Marta Macho Stadler (Universidad del País Vasco)

 

Organitzen: Real Sociedad Matemática Española, Departament de Matemàtiques i Facultat de Ciències Matemàtiques de la Universitat de València.

 

Les paradoxes ens envolten: sorpreses per a aprendre


Aquesta és la definició del terme "paradoxa" que apareix en el diccionari de la RAE:

(

(Del lat. paradoxus, y este del gr. παράδοξος).

Idea extraña u opuesta a la común opinión y al sentir de las personas. Aserción inverosímil o absurda, que se presenta con apariencias de verdadera.



Les paradoxes ens envolten: en la nostra vida quotidiana convivim amb múltiples contradiccions, però també abunden -encara que semble estrany- en matemàtiques i ciència.

Les paradoxes sorprenen perquè contradiuen el que ens sembla evident a primera vista, però són una magnífica font de reflexió i aprenentatge. De fet aqueixa idea estranya o oposada a la comuna opinió a la qual al·ludeix el diccionari és, en moltes ocasions, un motor per a realitzar avanços en qualsevol disciplina científica.

Aquesta conferència pretén insistir en aquesta idea, presentant algunes paradoxes originades pel nostre "limitat"sentit de la vista, de tipus geomètric, provocades per l'infinit, motivades per una mala utilització de la lògica, de caràcter semàntic, ocasionades per la vaguetat del llenguatge o per una mala definició de l'atzar.