UVCulturaExtensió UniversitàriaUniversitat de València Logo del portal

Conferència de Francisco Tomás sobre Nanociència

  • 22 de novembre de 2016
Francisco Tomás i Vert

El proper dimarts 29 de novembre de 2016, a les 18.00 h. tindrà lloc una conferència del professor Francisco Tomàs i Vert sobre Nanociència.

La conferència serà a l'Aula Magna de la Facultat de Medicina i Odontologia.

L'assistència és obligatòria per a l’alumnat de La Nau Gran que es va matricular en aquesta conferència que haurà de signar perquè se'ls computen els dos crèdits en el seu expedient. 

Per a la resta del públic l’accés és lliure.

Francisco Tomás i Vert és catedràtic emèrit de Química Física de la Universitat de València. És autor de vora 140 publicacions científiques en forma d'articles en revistes especialitzades i capítols de llibres. També va ser rector de la Universitat de València.

La seua conferència es titula “Nanociència”. Francisco Tomás ens ha avançat un poc de la seua exposició: “El món de la nanociència se situa en l'estudi de sistemes la grandària dels quals es troba en l'interval comprès entre 1 i 100 nanòmetres aproximadament. Un nanòmetre és 0.000000001metres.

En aquestes dimensions es produeixen fenòmens físics o químics que no es donen al món macroscòpic, i dels quals se’n deriven conseqüències que permeten dissenyar aplicacions noves, en molts camps i especialment en medicina.

D'aquesta manera, la Nanociència es planteja, d'una part, l'estudi de la Ciència en aquesta escala de grandàries, amb l'anàlisi de propietats noves i els seus usos potencials, i d'una altra el disseny i “construcció” d'objectes o estructures a escala nanomètrica, amb funcionalitats precises (nanoelectrònica, nanomàquines, teranòstica, etc.).

En el present any el Premi Nobel de Química s'ha concedit als professors Jean-Pierre Sauvage, J. Fraser Stoddart i Bernard L. Feringa pels seus treballs en la síntesi de nanomàquines moleculars, a les quals es farà referència en aquesta exposició.

No obstant això, on la Nanociència exerceix un paper preponderant és en la terapèutica. Allí la Nanociència es transforma en Nanomedicina, mitjançant el disseny i l'ús d'un gran nombre de nanopartícules teranòstiques per al desenvolupament de teràpies selectives i dirigides a múltiples patologies, especialment a les tumorals."