Logo de la Universitat de València Logo Càtedra d'Empresa Familiar Logo del portal

Desenvolupament de la 8ª sessió del Curs d'Empresa Familiar (webinar)

  • 23 d’abril de 2020
Image de la noticia

El divendres 24 d'abril la Càtedra d'Empresa Familiar de la Universitat de València (CEFUV) va realitzar la seua primera sessió virtual (Webinar) dins del Curs d'Empresa Familiar: Aspectes Clau per a la seua Competitivitat i Perdurabilitat. Aquesta correspon a la 8a sessió del curs. Impartida per Tomás González (Director de la Càtedra d'Empresa i Humanisme de la UV) la sessió va tractar sobre “Planificació de la Successió en l'Empresa Familiar”.

Tomás va començar la sessió remarcant que el pla i el marc normatiu de la successió (protocol familiar) és una part important, però les famílies empresàries han de tindre en compte que resulta clau desenvolupar el context adequat que aquesta succeeix. La successió, en paraules de Tomás, resulta especialment complexa i clau per a la perdurabilitat de l'empresa quan es tracta de succeir a la 1ª generació, a la generació fundadora. Perquè succeïsca amb èxit és crítica l'anticipació, plantejar les normes i salvaguardes que protegisquen davant situacions que estan fins i tot per arribar. L'èxit perquè depén en un 10% de les característiques de la pròpia família i en un 90% de la gestió realitzada.

En el desenvolupament de la sessió Tomás va remarcar la importància de la preparació de l'empresa i la família per a diferents problemes que puguen aparéixer, ja que aquests esdeveniments (si no s'han previst) provocaran diferents reaccions que donen lloc a conflictes. Així doncs, el 85% dels problemes que es reporten en la successió tenen a veure amb la falta d'interessos comuns i problemes d'harmonia familiar, és a dir fallades en l'estructura del relleu familiar. La successió en la direcció ha de ser clara i anticipar-se al succés, en cas contrari es pot arribar a colideratge no efectius i a un procés de selecció adversa (els possibles successors mes capacitats no entren i aquesta pansa a les mans dels menys capaços). Tomás també va destacar les 4 característiques que determinen com serà el canvi:

  • Actitud: Proactiva vs Reactiva.
  • Profunditat: Incremental vs Estratègic (altera l'essència de l'organització).
  • Circumstàncies: Oportú (en el moment planejat) vs Fonamental (sobtat).
  • Velocitat: Lent vs Ràpid.

El procés ideal suposaria un canvi proactiu, incremental, oportú i lent, però les circumstàncies i factors externs poden forçar o fer aconsellable altres enfocaments.

La sessió continue recordant el que implica ser una família empresària sana, aquella en què tots els membres tenen un compromís responsable amb la família i l'empresa, pensant primer que poden aportar abans que rebran. Això implica escoltar el doble del que es parla i no donar coses per sabudes. Per a assegurar això és necessari que als potencials successors se'ls ensenye, des d'una edat primerenca, la qual cosa suposa ser membre de la família empresària. També és necessari decidir amb criteris d'equitat sobre la successió, deixant la direcció futura als més hàbils, assegurant una justa compensació a la resta (ja siga mitjançant herència, accions sense dret a vot…). Finalment, la preparació dels successors ha de comportar una Educació Formal, un període inicial d'Experiència Interna (per a familiaritzar-se amb la companyia) i una fase d'Experiència Externa (per a demostrar la seua vàlua en un entorn on el seu cognom no supose res).

Tomás va continuar la sessió destacant el paper dels consellers externs en la successió. A l'hora d'elegir uns consellers adequats s'ha de contractar a aquells que ja han estat on l'empresa vol estar o que puguen alçar telèfons que la pròpia empresa no pot (capital relacional). Els externs també faciliten la successió en servir en la selecció de successors, ajudar a l'aterratge d'aquests (aportant-los coneixements necessaris) i establint polítiques de remuneració justes. El paper dels externs és mes important encara quan existeix una marcada diferència d'edat entre predecessor i successor, donada la dificultat que existeix perquè el segon haja adquirit la preparació necessària a temps, per la qual cosa l'extern actua de pont en aquesta transició.

Tomás concloc recordant la necessitat de modelar el context i les circumstàncies de la successió perquè siga exitosa. Per a això és important deixar per escrit, amb coneixement i acceptació general, el protocol, política de dividends i criteris d'accés a l'empresa i a la seua adreça. També va recordar que, a mesura que augmente la complexitat de l'empresa i/o de la família, les estructures de direcció d'aquestes han de créixer en complexitat, evitant així nous riscos.

Des de CEFUV volem agrair a Tomás González i als nostres alumnes la seua bona disposició als canvis necessaris i a la Universitat de València les facilitats materials per a desenvolupar aquesta activitat.

Imatges: