
La Càtedra d'empresa Familiar de la Universitat de València forma part del projecte de recerca internacional, en col·laboració amb els grups de recerca de la Universitat d'Extremadura i la Universitat Abat Oliba. L'estudi ha sigut promogut per 48 universitats afiliades de diferents parts del món. A més, prestigiosos acadèmics i grans empreses familiars de tot el món s'han involucrat en STEP i han creat un flux d'informació sobre bones pràctiques i casos d'estudi que ajudaran a les famílies construir els seus llegats empresarials.
El projecte STEP (Successful Transgenerational Entrepreneurship Practices) va ser fundat en 2005 pel Babson College (Estats Units) en col·laboració amb 6 socis europeus. Es tracta d'una iniciativa global que explora el procés emprenedor a través de les empreses familiars i genera solucions que tenen aplicació immediata per als líders de la família. Actualment, participen en aquest projecte alguns dels principals grups de recerca especialitzats en l'estudi de l'empresa familiar a tot el món, tals com Windesheim (Holanda), Audencia (França), Tecnològic de Monterrey (Mèxic), Icesi (Colòmbia), CEIBS (Xina), Waseda (Japó), Dalhousie (Canadà) o Utah State University (USA), entre uns altres.
Entre altres qüestions que planteja el projecte són: Com impacten els canvis demogràfics en la successió i el govern de l'Empresa Familiar?; Els CEOs que pertanyen al conjunt demogràfic més jove, com els Millennials, tenen diferents estils gerenciales i de lideratge?; Com estan planificant les empreses capdavanteres d'empreses familiars els plans personals de jubilació i de successió de l'empresa?; Quins són les diferències entre cultures?
Entre altres conclusions es destaca que el 70% d'empreses familiars no tenen un pla de successió formal. Tant els CEOs de generació X com els Millennials consideren que no és necessari que el pròxim CEO pertanga a la família propietària.
Les empreses familiars liderades per CEOs pertanyents a la Generació X i Millennials mostren graus d'acompliment més alts que les empreses familiars liderades per la generació Silenciosa i els Baby Boomers.
Les empreses familiars dirigides pel grup dels Millennials tenen majors nivells educatius en les seues plantilles, aprecien més l'equilibri entre el treball i la vida personal. Els CEOs d'aquest grup ambicionen jubilar-se abans de complir 50 anys i lideren les seues empreses amb més èxit.
En els pròxims mesos, la Càtedra d'empresa Familiar de la Universitat de València, en col·laboració amb la resta de socis espanyols (UNEX i UAO) desenvoluparan una versió nacional d'aquest informe, que arreplegarà la situació a Espanya a partir de les dades aportades per 113 empreses familiars espanyoles.
Consulte l'informe complet en anglès ací.
Per a més informació, punxe ací.