Logo de la Universitat de València Logo Càtedra Luis Amigó Logo del portal

Determinants d’Atenció Primerenca (DAP 360º)

Determinants d’Atenció Primerenca 360º  té com a objectiu aportar avanços d'investigació per al desenvolupament d'una eina diagnòstica, per a l'avaluació de risc i desprotecció en la infància i adolescència atesa des de qualsevol àmbit d'atenció i intervenció amb xiquetes, xiquets i adolescents (NNA). D'aquesta manera, es podrà garantir tècnicament, objectivar, homogeneïtzar i agilitar els processos de valoració i presa de decisions des de l'administració competent, tenint com a fi última l'interés superior de la infància i adolescència, a partir de l'elaboració d'un instrument amb indicadors que contemplen risc i desprotecció en NNA i les seues famílies i/o entorn.

Demo actualitzada 14/02/2023

Aquestes són les principals actuacions de l'eina. Es constaten permisos, rols i també les principals funcions i opcions integrades en el sistema. Es tracta d'un material audiovisual en constant modificació d'acord amb les actualitzacions i noves funcions i operatives que s'estan implementant a partir del Projecte d'Investigació DAP PROGRAMARI 360é de la Convocatòria Competitiva de la Universitat de València de Projectes d'Investigació Valoritza 2021.

 

L'instrument de valoració de risc o desprotecció en infància i adolescència sobre el qual s'està treballant des de l'any 2019 està estructurat en dues seccions:

Secció I

La Secció I es compon de 12 blocs configurats per “Factors parentals i del cuidador" que recull indicadors de detecció de risc i/o desprotecció associats a les conductes de cura per part del cuidador principal, i, per tant, a la casuística associada a les declaracions de risc i/o desemparament.

Aquesta secció possibilitarà que el professional puga valorar de manera objectiva l'existència de risc o desemparament en el xiquet, xiqueta o adolescent.

  1. Variables parentals.
  2. Negligència necessitats físiques.
  3. Negligència necessitats de seguretat.
  4. Negligència necessitats formatives.
  5. Negligència necessitats psíquiques.
  6. Maltractament físic.
  7. Maltractament emocional.
  8. Instrumentalització i abandó.
  9. Abús sexual.
  10. Maltracte/risc prenatal.
  11. Explotació laboral i mendicitat.
  12. Inhabilitat parental controlar.
  13. Conducta del NNA.
Secció II

La Secció II composta per tres blocs configurats a partir de “Factors associats a l'entorn i de protecció" incorpora indicadors de l'entorn comunitari en el qual viu el NNA, indicadors específics de la realitat dels xiquets, xiquetes, i adolescents migrants no acompanyats, així com factors de protecció detectats en el NNA, la família i entorn. Els indicadors d'aquesta secció hauran d'emplenar-se en els casos en les quals aquestes circumstàncies ocórreguen, i serviran de suport i justificació a la decisió final del professional, de manera que, no determinaran per si sols la valoració de risc o desprotecció en el NNA.

  • Migració de nna sense referent adult.
  • Entorn.
  • Factors protectors.

En qualsevol cas, tota la informació recol·lectada de totes dues seccions ha d'utilitzar-se com un suport a la presa de decisions perquè el professional puga emetre un judici amb absoluta garantia de científica i rigorosa, de manera que, els indicadors en si no determinaran una valoració de risc o desprotecció, sinó un suport objectiu per a la valoració final del professional. La creació de l'eina aborda el desenvolupament de les següents accions:

  • Valoració i planificació de contingut.
  • Definició, disseny i abast.
  • Proves de desenvolupament amb experts/as, avaluació i reavaluació mitjançant anàlisi estadística.
  • Estudi transversal i longitudinal.
  • Posada en marxa: implantació de l'eina per a contrastar validesa i fiabilitat.
  • Manteniment i seguiment.
  • Disseny i desenvolupament de programari sobre el qual s'implementarà l'escala.
  • Adequació de programari a temps real.
  • Desenvolupament del Manual d'ús i descriptors dels rangs de gravetat.
  • Implantació de servidor per a instal·lació de programari demostrador diagnòstic.
  • Formació de professionals en l'entrenament i ús de l'eina.
  • Adequació administrativa per a la seua implantació en un territori concret.

Novetats sobre el projecte DAP 360º