El concepte d'exclusió social és complex. És un concepte clau per a abordar les situacions de pobresa, desigualtat, vulnerabilitat i marginació de parts de la població. En el documental “Joventut i Exclusió social” s'ha intentat aportar una visió el més completa possible del concepte d'exclusió social, utilitzant una mirada multidimensional i complexa. S'ha volgut atendre el concepte d'exclusió d'una manera global, és a dir, exclusió: del/la victimitzat/a, del/la disruptiu/a, del/la que manca de suports familiars, del /la que no pensa o sent o s'identifica igual que la majoria en temes sexuals, del/la discapacitat/a, del/la que té dificultats de comunicació i de llenguatge…. S'incorporen reflexions sobre factors facilitadors versus de protecció davant aquest procés o situació.
Es va presentar el 14 de març de 2019, a l'Aula Magna del Centre Cultural La Nau, de mà de la Rectora de la Universitat de València, Mª Vicenta Mestre i del Vicerector de Projecció Territorial i Societat, Jorge Hermosilla. Van assistir també Enric Nomdedéu Biosca, Secretari Autonòmic d’Ocupació i Director General de LABORA; Francisco Álvarez Molina, Director General d’Economia, Emprenedoria i Cooperativisme. GVA; José Luis Wagner Salazar, Cap de l'Àrea de Coneixement i Intel·ligència Turística. Turisme Comunitat Valenciana; i, Francisco Alós *Alabajos, Director de Responsabilitat Social Empresarial de Caixa Popular
Docufòrum, un programa pluridisciplinari i transmediàtic
Docufòrum és un format audiovisual impulsat pel Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat i realitzat en alta definició (HD) pel Taller d’Audiovisuals de la Universitat (TAU), que aborda amb un estil documental temes d'actualitat i interés social. Els documentals, d'una duració de 20 minuts, recullen opinions d'especialistes tant de la Universitat de València com de l'àmbit social o empresarial valencians.