Logo de la Universitat de València Logo Càtedra de privacitat i transformació digital Microsoft-UV Logo del portal

Avaluació de risc i acompanyament en el disseny: desafiaments per a la protecció de dades en Intel·ligència Artificial

  • 22 de març de 2022
Ricard Martínez
El professor Martínez durant la ponència en la 7a Trobada Compleixen (Crèdit: Càtedra Microsoft).

Els nous marcs normatius europeus sobre Intel·ligència Artificial obliguen a disposar d'una metodologia de compliment. En particular, durant la fase d'avaluació de risc i impacte i la fase d'acompanyament al disseny. D'aquesta manera “el territori de la protecció de dades ofereix escenaris molt útils de garantia en aquesta matèria”, explica el professor Ricard Martínez M.

El professor Martínez, director de la Càtedra Microsoft Privacitat i Transformació Digital de la Universitat de València, va presentar aquestes idees en la 7a Trobada Cumplen de l'Associació de Professionals de Compliment Normatiu, dut a terme el 17 i 18 de març. En l'ocasió va exposar sobre el progrés de la Intel·ligència Artificial (IA) i els marcs jurídicos que ordenen aqueix procés.

“Una de les qüestions que va assenyalar el grup d'experts d'alt nivell en matèria de IA de la Unió Europea (UE) en publicar les seues highlights per a una IA robusta i de confiança, va ser considerar que el territori de la protecció de dades oferia escenaris molt útils de garantia en aquesta matèria”, explique l'acadèmic.

En aqueix sentit, se sumen al Dret a la Protecció de Dades les directrius emanades de la OECD i la UNESCO, al costat dels marcs de garantia de drets fonamentals i de marcs ètics aplicables a la IA que es treballen en el Consell d'Europa i la Unió Europea. Així, els nous marcs normatius obliguen a disposar d'una metodologia de compliance o de compliment. 

En referir-se a les diferents regles d'aproximació metodològica a la IA, algunes d'elles treballades en estudis anteriors, va destacar l'acompanyament dels experts jurídics per al compliment de les fases de disseny no funcional, codificació i prova. De fet, va assenyalar que la futura reglamentació europea sobre IA apunta al fet que la fase d'avaluació de risc i impacte i la fase d'acompanyament al disseny seran crucials per a acreditar la deguda diligència d'una companyia. En concret, el compliment d'aquestes normes significarà “que la institució va ponderar riscos, va seguir una metodologia adequada i va adaptar un model de disseny responsable amb les dades”, va afegir. 

 

Ponència

La presentació sobre el progrés de la Intel·ligència Artificial (IA) i els marcs jurídics que ordenen aqueix procés es pot seguir en el següent vídeo: