Logo de la Universitat de València Logo Càtedra de privacitat i transformació digital Microsoft-UV Logo del portal

Com les Pimes redueixen la bretxa en transformació digital gràcies a hubs europeus de Big Data i IA

  • 5 de maig de 2022
Mapa dels membres de Big Data Innovation Hubs, [Imatge obtenida en https://euhubs4data.eu]

La Unió Europea posa a la disposició de les empreses locals aquestes eines per a la gestió i reutilització de grans volums de dades obertes.

Al moment d'innovar en transformació digital, les Pimes espanyoles semblen trobar barreres d'entrada insalvables. S'ha instal·lat la creença que aquest procés té alts costos. Principalment, perquè és car contractar un o una especialista en aquestes matèries. Però la Unió Europea ha fet un pas important perquè aquest sector empresarial supere la bretxa digital.

Hi ha un sens fi de qüestions que tot emprenedor ha de resoldre. Per exemple, assignar recursos o distribuir la logística de la informació de manera eficient; definir el model energètic i ambiental adequat o les expectatives sobre un mercat; o fins i tot, adaptar-se a nous models d'interacció amb clients. Moltes de les respostes per a fer-se càrrec d'aquests desafiaments estan en les dades.

Per aquesta raó, la Unió ha posat a la disposició de qualsevol usuari un volum incommensurable de dades rellevants per a la gestió de l'empresa. Al seu torn, gràcies a la Directiva Dades obertes (2019) s'executen accions per a anar enriquint aquest depòsit. És a dir, dades hi ha, però cal saber gestionar-los. En altres paraules, l'analítica de dades i la IA són la manera d'incorporar-los EN la tasca d'innovar.

En aquest sentit, la UE ha finançat projectes que posen a la disposició de les Pimes i indústria locals serveis de hubs de Big Data i Intel·ligència Artificial.

Una de les organitzacions que lidera aquesta tasca encarregada és EUHubs4Data. Es tracta d'un projecte gestionat a València per l'Institut Tecnològic d'Informàtica (ITI). La seua missió és formar una federació de Big Data Innovation Hubs, és a dir hubs d'innovació amb Big Data. En aquesta iniciativa participen 12 països, entre ells Espanya. Hui, la federació està formada per 21 socis.

Cadascun d'ells, o hub, ha de facilitar l'accés a Pimes i indústries locals als serveis europeus en Big Data i Intel·ligència Artificial. Per a això, realitza dues labors rellevants. La primera és la sistematització de les dades obertes europees (Dades obertes). Aquesta labor permet racionalitzar el seu ús i adequar-lo a les necessitats de cada organització.

La segona, és verificar que es compleixen les condicions jurídiques i ètiques per a l'ús de les dades. Així, s'entrega seguretat jurídica en l'ús de les dades a l'emprenedor i, en aquest cas, a l'ITI.

En definitiva, els hubs europeus de Big Data i Intel·ligència Artificial són una inversió en la construcció d'un model empresarial europeu que aposta per la transformació digital des de la garantia dels drets.

Més informació en la columna del professor Ricard Martínez M., director de la Càtedra Privacitat i Transformació Digital Microsoft-Universitat de València, “IA per a la Pime” publicada en l'edició de maig de Tecnologia i Sentit Comú.

Els European Digital Innovation Hubs

Els Centres Europeus d'Innovació Digital (EDIHs) funcionen com a finestretes úniques que ajuden les empreses a respondre dinàmicament als desafiaments digitals i ser més competitives. Com tot hub, són espais en el qual interactuen diferents agents relacionats entre si de manera de generar sinergies que ajuden a portar a port, per exemple, una emprenedoria.