Alumni UVGeneral FoundationUniversity of Valencia Logo del portal

Martí Domínguez obri l’any del Club TIRANT de lectura en valencià amb ‘L’esperit del temps’

  • UV General Foundation
  • February 8th, 2022
Martí Domínguez.
Martí Domínguez.

L'escriptor i periodista Martí Domínguez va obrir l’any literari del Club TIRANT de lectura en valencià, organitzat per Alumni UV, el passat 7 de febrer, amb la seua participació en el debat bimestral que va dur a anàlisi el seu últim llibre, ‘L’esperit del temps’. El Club es va reunir a la Sala Gonzalo Montiel del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València.

Amb la presència de l’autor, el primer Club TIRANT del 2022 va esdevindre una oportunitat perfecta per a reflexionar sobre les més inquietants passions humanes, reflectides per l’escriptor en ‘L’esperit del temps’, un relat que recrea la vida d’un científic austríac al servei de la política nazi que es veurà obligat a escriure els seus records, revivint així tots els horrors que va cometre durant el nazisme en pro de la ciència i la medicina.

“Intel·lectualment és algú molt solvent. Sap que és culpable i intenta justificar-se”, diu Domínguez sobre el protagonista de la novel·la. ‘L’esperit del temps’ relata el Tercer Reich des d’una perspectiva poc habitual: la de les elits acadèmiques que van dedicar-se a buscar resultats científics per fonamentar la ideologia nazi i les seues accions.

“Vaig descobrir que figures de científics que admirava tenien un passat nazi. Em va colpir. He intentat comprendre els processos personals que els van portar a participar-hi”, subratlla Domínguez, autor d’obres com ‘La sega’ (2015) i ‘L’assassí que estimava els llibres’ (2017). 

En ‘L’esperit del temps’ hi apareixen psiquiatres, biòlegs, filòsofs i psicòlegs que treballen per posar en pràctica l’eugenèsia (la millora genètica de la raça a través de la reproducció) i que l’autor cita amb els noms reals. La doctora Hildegard Hetzer, el rector de la Universitat de Viena Fritz Knoll i el filòsof Kurt Stavenhagen són alguns dels personatges que trauen el cap en el llibre. “Tota aquesta gent va existir i va tindre una posteritat molt feliç. Després de la guerra, molts van continuar a la universitat com si res”, afirma l’escriptor, que afegeix que “el món universitari va ser còmplice del nazisme” i que “sabien perfectament què passava amb tots aquells que no es consideraven aptes per al règim”.

Doctorat en Biologia per la Universitat de València, Martí Domínguez ha desenvolupat el seu treball en els camps de la literatura i el periodisme. Com a biòleg, ha publicat articles i llibres divulgatius sobre botànica i entomologia. Com a escriptor, ha publicat set novel·les des del 1997 i quatre assaigs, sent reconegut amb prop d’una desena de premis, l’últim, el Premi Òmnium a la millor novel·la de l’any en català per ‘L’esperit del temps’. En l’actualitat, dirigeix la revista de divulgació científica ‘Mètode’ (UV).

El Club té previstes dues lectures més al llarg d’aquest segon quadrimestre del curs: ‘Havanera’ de Francesc Bodí, el dia 4 d’abril; i ‘Stoner’ de John Williams, el dia 6 de juny.

Links: