Logo de la Universitat de ValènciaLogo CSIC Logo del portal

Carlos Briones ens porta a Mart

  • 2 de març de 2021
Carlos Briones ens porta a Mart

El ròver Perseverance arribava al cràter Jezero del planeta Mart el passat 18 de febrer. La seua missió principal és buscar restes fòssils d’una possible vida marciana microbiana. El pròxim dimecres 10 de març a les 17h, Carlos Briones, del Centre d’Astrobiologia (CAB, CSIC-INTA), ens explicarà les característiques de la missió, els reptes tecnològics i científics que suposa i ens ajudarà a reflexionar sobre quin impacte cultural pot tenir trobar vida fora de la Terra.

Les impressionants imatges de l’arribada del ròver de la NASA Perseverance a Mart són el preludi d’una de les aventures més fascinants mai iniciades sobre el planeta vermell. Es pot afirmar que la missió Perseverance és eminentment astrobiològica. Qualificat per alguns com el robot geoquímic més sofisticat de la història, analitzarà mostres del subsòl marcià en busca de restes fòssils d’una hipotètica vida marciana del passat, de fa milers de milions d’anys. En la seua infantesa, el planeta Mart fou semblant a la Terra primitiva i podria haver albergat el mateix tipus de processos de química abiòtica que conduïren a l’emergència de la vida terrestre. La informació recollida per Perseverance sobre la geologia i el clima actuals del planeta serà essencial també en el disseny de futures missions tripulades. A més, una part de les mostres recollides es guardaran per a que més endavant puguen ser portades a la Terra per missions conjuntes NASA-ESA. La troballa de restes de vida microbiana en Mart seria una de les majors descobertes científiques de la història humana.

Carlos Briones és Investigador del CSIC en el CAB (centre mixt CSIC-INTA associat a l’agència espacial NASA) interessat en l’origen de la vida, l’evolució dels virus i el desenvolupament de biosensors per a buscar restes de vida en la Terra i en altres planetes. Briones desplega una intensa activitat divulgadora a través de les xarxes socials, les conferències, la col·laboració amb mitjans de comunicació i la publicació de llibres. El més recent és “¿Estamos solos? En busca de otras vidas en el Cosmos” (Ed. Crítica, 2020) on explora el passat, el present i el futur de la cerca de vida a l’univers i les derivades culturals d’aquesta obsessió reflectides en la literatura, el cinema o l’art. Autor també de narracions de ficció i poesia, l’obra de Carlos Briones és un exemple notable d’integració de la ciència, les humanitats i les arts.

L'activitat es podrà seguir en línia el dimecres 10 de març a partir de les 17h.