Logo de la Universitat de ValènciaLogo CSIC Logo del portal

L’I2SysBio renova el seu equip de direcció

  • 13 d’agost de 2020
Emilia Matallana, Santiago F. Elena
Emilia Matallana, Santiago F. Elena

El passat dimarts 28 de juliol de 2020, la Comissió Rectora de l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes I2SysBio (centre mixt Universitat de València-CSIC) va decidir proposar com a nova directora de l'I2SysBio a Emilia Matallana Redondo i com a vicedirector a Santiago F. Elena Fito. Les seues candidatures havien estat proposades per unanimitat de la Junta de l'Institut, escoltat el Claustre Científic. Els nomenaments de tots dos codirectors s'han ratificat per la Rectora de la Universitat de València i la presidenta de l'CSIC amb data 10 d’agost. Prèviament, el passat 23 de juliol, el Rectorat de la Universitat de València i la Presidència de el CSIC havien acceptat la dimissió dels anteriors codirectors, José Luis García i Juli Peretó, reconeixent la seua tasca en la creació i consolidació de l'I2SysBio.

Emilia Matallana i Santiago Elena exerciran les tasques de codirecció de l'I2SysBio en una nova etapa de l'institut marcada pel reajustament dels espais de recerca disponibles per al centre mixt.

Emilia Matallana és catedràtica de Departament de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat de València (UV) i colidera amb Agustín Aranda el grup de Biotecnologia de llevats industrials de l'I2SysBio. La Dra. Matallana es va doctorar a la UV en 1989 i va estar dos anys d'investigadora postdoctoral a la Universitat de Pennsylvania. Ha desenvolupat la seua carrera investigadora en l'àmbit dels llevats vínics, durant més de 20 anys com a membre del Claustre científic de l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA) del CSIC. Ha estat investigadora principal de diversos projectes del Pla Estatal i de contractes amb entitats privades i ha dirigit 12 tesis doctorals. Emilia Matallana exerceix les seues tasques docents a la Facultat de Ciències Biològiques de la UV on, entre altres matèries, imparteix l'assignatura de Biotecnologia d'Aliments. Entre 2005 i 2011 va ser vicedegana d'Estudis de la seua facultat, període en el qual va liderar l'última reforma de pla d'estudis de Grau en Biologia. S'ha implicat en múltiples projectes d'innovació educativa com el Programa Motivem de promoció de l'emprenedoria a les aules. El 2011 va rebre el Premi a l'Excel·lència Docent de Consell Social de la UV. Té reconeguts quatre sexennis d'investigació i un de transferència.

Santiago F. Elena és professor d'investigació del CSIC i lidera el grup de Virologia de Sistemes Evolutiva a l’I2SysBio. És professor titular de Genètica (en excedència) de la UV i professor extern del Santa Fe Institute. Es va doctorar a la UV el 1995 i durant dos anys va ser investigador postdoctoral al Center for Microbial Ecology de la Michigan State University. El Dr. Elena és especialista en les aproximacions teòriques i experimentals a l'estudi de l'evolució dels virus i les seues interaccions amb els hostes. Té àmplia experiència tant en virus que infecten animals, incloent els humans, com patògens de plantes. Ha liderat nombrosos projectes d'investigació finançats amb fons públics europeus, estatals o regionals, així com contractes amb entitats privades, i ha dirigit 16 tesis doctorals. Recentment li va ser concedit un projecte finançat pel CSIC per a l'estudi de noves estratègies terapèutiques contra el coronavirus causant de la COVID-19. El Dr. Elena colidera la Unitat Associada I2SysBio-Centre de Recerca Matemàtica "Dynamic Systems and Computational Virology". És membre electe d'EMBO i de l'Acadèmia Xinesa de Ciències Agronòmiques. El 2020 va ser elegit membre de l'American Academy of Arts and Sciences.

Els equips de recerca liderats per Emilia Matallana i Santiago Elena van formar part del nucli fundacional de l'I2SysBio.