Els llevats industrials, responsables de processos biotecnològics, són organismes molt especialitzats que han evolucionat sota restrictives condicions ambientals en diferents ambients manipulats per l'home. El nostre grup està interessat a comprendre els mecanismes implicats en la seua adaptació, que han modelat el genoma dels llevats conferint-los propietats d'interés biotecnològic. S'utilitzen diferents aproximacions "òmiques" i l'anàlisi evolutiva per a entendre els mecanismes d'adaptació a canvis ambientals i nutricionals (temperatura, disponibilitat de nitrogen i ferro, etc) de llevats d'interés industrial. Aquesta investigació és aplicable a la selecció i millora genètica de noves soques de llevats d'interés en fermentacions industrials (vi, cervesa, sidra, etc) i la producció de suplements dietètics, per diferents tècniques com ara, evolució adaptativa, hibridació, o el desenvolupament d'OMGs.
El nostre grup de treball està interessat a comprendre els mecanismes moleculars implicats en els processos d'adaptació, que han modelat el genoma dels llevats conferint-los unes propietats tan peculiars d'interés biotecnològic.
Els resultats de la nostra investigació són aplicables als següents temes d'interés per a la indústria:
- Aplicació de tècniques moleculars per a la identificació i caracterització de llevats en processos fermentatius (principalment víniques i cerveseres).
- Selecció de cultius iniciadors per al seu ús en fermentacions alcohòliques.
- Millora genètica de llevats mitjançant tècniques no generadores d'OMGs com ara evolució dirigida, hibridació intra i inter-específica, així com millora genètica mitjançant enginyeria genètica (OMGs). Aquestes tècniques s'estan aplicant a la millora de llevats vínics i cervesers per a incrementar la producció de glicerol, per a disminuir el rendiment en etanol, per a millorar la tolerància a baixes temperatures, millorar el creixement en condicions limitants de nitrogen, millorar la producció d'aromes fermentatives i l'alliberament d'aromes varietals.
- Estudis metabòlics i de regulació de l'expressió gènica relacionats amb els mecanismes moleculars de resposta a estrés en llevats vínics.
- Estudi de llevats presents en aliments com a possibles patògens emergents: bases moleculars de la patogenicitat.
- Utilització de tècniques d'anàlisi global (genòmica, transcriptòmica, proteòmica, metabolòmica, etc.) per a comprendre la interacció dels genomes.
- Estudi de les interaccions entre llevats durant fermentacions industrials mitjançant la utilització de tècniques d'anàlisi global.
- Adquisició de noves funcions gèniques de valor adaptatiu mitjançant duplicació gènica o genòmica o transferència horitzontal.
Genètica i genòmica de llevats d'interés biotecnològic
Anàlisi de mecanismes moleculars implicats en els processos d'adaptació, que han modelat el genoma dels llevats conferint-los unes propietats tan peculiars d'interés biotecnològic.
Col·laboradors/es
- Javier Alonso del Real Arias - Consejo Superior de Investigaciones Científicas (Madrid)
- Roberto Pérez Torrado - Consejo Superior de Investigaciones Científicas (Madrid)
Campus Burjassot/Paterna
Parc CientíficC/ Catedrático José Beltrán, 2
46980 Paterna (València)