Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Descripció

Els llevats industrials, responsables de processos biotecnològics, són organismes molt especialitzats que han evolucionat sota restrictives condicions ambientals en diferents ambients manipulats per l'home. El nostre grup està interessat a comprendre els mecanismes implicats en la seua adaptació, que han modelat el genoma dels llevats conferint-los propietats d'interés biotecnològic. S'utilitzen diferents aproximacions "òmiques" i l'anàlisi evolutiva per a entendre els mecanismes d'adaptació a canvis ambientals i nutricionals (temperatura, disponibilitat de nitrogen i ferro, etc) de llevats d'interés industrial. Aquesta investigació és aplicable a la selecció i millora genètica de noves soques de llevats d'interés en fermentacions industrials (vi, cervesa, sidra, etc) i la producció de suplements dietètics, per diferents tècniques com ara, evolució adaptativa, hibridació, o el desenvolupament d'OMGs.

El nostre grup de treball està interessat a comprendre els mecanismes moleculars implicats en els processos d'adaptació, que han modelat el genoma dels llevats conferint-los unes propietats tan peculiars d'interés biotecnològic.

Els resultats de la nostra investigació són aplicables als següents temes d'interés per a la indústria:

  • Aplicació de tècniques moleculars per a la identificació i caracterització de llevats en processos fermentatius (principalment víniques i cerveseres).
  • Selecció de cultius iniciadors per al seu ús en fermentacions alcohòliques.
  • Millora genètica de llevats mitjançant tècniques no generadores d'OMGs com ara evolució dirigida, hibridació intra i inter-específica, així com millora genètica mitjançant enginyeria genètica (OMGs). Aquestes tècniques s'estan aplicant a la millora de llevats vínics i cervesers per a incrementar la producció de glicerol, per a disminuir el rendiment en etanol, per a millorar la tolerància a baixes temperatures, millorar el creixement en condicions limitants de nitrogen, millorar la producció d'aromes fermentatives i l'alliberament d'aromes varietals.
Objectius CT
  • Estudis metabòlics i de regulació de l'expressió gènica relacionats amb els mecanismes moleculars de resposta a estrés en llevats vínics.
  • Estudi de llevats presents en aliments com a possibles patògens emergents: bases moleculars de la patogenicitat.
  • Utilització de tècniques d'anàlisi global (genòmica, transcriptòmica, proteòmica, metabolòmica, etc.) per a comprendre la interacció dels genomes.
  • Estudi de les interaccions entre llevats durant fermentacions industrials mitjançant la utilització de tècniques d'anàlisi global.
  • Adquisició de noves funcions gèniques de valor adaptatiu mitjançant duplicació gènica o genòmica o transferència horitzontal.
Línies d'investigació

Genètica i genòmica de llevats d'interés biotecnològic

Anàlisi de mecanismes moleculars implicats en els processos d'adaptació, que han modelat el genoma dels llevats conferint-los unes propietats tan peculiars d'interés biotecnològic.

Direcció
  • BARRIO ESPARDUCER, ELADIO
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
  • Director/a de Servei General
Veure fitxa
Personal investigador no UV

Col·laboradors/es

  • Javier Alonso del Real Arias - Consejo Superior de Investigaciones Científicas (Madrid)
  • Roberto Pérez Torrado - Consejo Superior de Investigaciones Científicas (Madrid)
Producció cientifica per investigador UV
Estructura asociada
Dades de contacte del grup
Biologia de Sistemes en Llevats d'Interès Biotecnològic (SBYBI)

Campus Burjassot/Paterna

Parc Científic
C/ Catedrático José Beltrán, 2

46980 Paterna (València)

963 544 180

Geolocalització

eladio.barrio@uv.es

Persones de contacte
  • BARRIO ESPARDUCER, ELADIO
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
  • Director/a de Servei General
Veure fitxa