Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Descripció

El Grup de Climatologia des de Satèl·lits (GCS) va començar les seues activitats l'any 2000. L'objectiu fonamental de les seues investigacions és l'aplicació de les tècniques de teledetecció en l'estudi de processos climàtics, especialment aquells relacionats amb els balanços de radiació, energia i aigua en la superfície terrestre.

Actualment, el GCS desenvolupa les seues activitats en el marc de les següents missions espacials: GERB (Geostationary Earth Radiation Budget), EUMETSAT; SMOS (Soil Moisture and Ocean Salinity), ESA; EarthCARE (Earth Clouds, Aerosols and Radiation Explorer), ESA/JAXA;CERES (Clouds and the Earths Radiant Energy System), NASA; EPS/MetOp (EUMETSAT Polar System), EUMETSAT; SMAP (Soil Moisture Active and Passive), NASA;OLCI (Ocean and Land Colour Instrument), Copernicus; GNSS-R (Global Navigation Satellite Systems - Reflectometry) - PARIS (PAssive Reflectometry and Interferometry System), ESA.

La instal·lació de la València Anchor Station (Ajuda d'Infraestructura conjunta Generalitat Valenciana - Universitat de València "Estació Meteorològica de Referència per a Dades i Productes de Teledetecció  (ANCHOR STATION), Nov 2001) i la concessió del Projecte Àrea de Calibratge/Validació per a Experiments de Camp en Gran Escala amb SEVIRI y GERB; (SCALES, SEVIRI y GERB Cal/val Area for Large-scale ExperimentS) del Pla Nacional d'Investigació sobre Espai, van marcar el començament del desenvolupament de metodologies per a la validació de dades i productes de teledetecció de baixa resolució espacial.

El GCS, amb experiència prèvia des de finals dels anys 80, entén que la millor manera de realitzar aquestes activitats és en el marc del que en Teledetecció es coneix com Anchor Stations. Així, gràcies al suport constant de la Universitat de València i de la Generalitat Valenciana (Direccions Generals per al Canvi Climàtic i de Qualitat Ambiental, Conselleria de Medi Ambient), aquest grup d'investigació ha aconseguit desenvolupar la València i l'Alacant Anchor Stations.

El treball original desenvolupat en les Anchor Stations és proporcionar valors en superfície de paràmetres d'interés integrats en àrees més o menys extenses, depenent de la resolució espacial del sensor. En estudis de radiació neta i balanç radiatiu, el GCS ha organitzat les Campanyes de Validació de GERB amb Mesures de Superfície a la València Anchor Station (Jun 2003, Feb 2004, Sep 2005 i Ago 2006).

També s'ha desenvolupat la Primera Campanya de Validació de GERB amb Mesures de Superfície a l'Alacant Anchor Station (Nov-Dic 2008). A causa de la gran grandària de píxel de GERB, i en el context d'experiments de intercomparació entre GERB i CERES, el GCS utilitza observacions PAPS (Programming Azimuth Plane Scanning), específicament programades des del CERES Science Team sobre nostres Anchor Stations amb una grandària de píxel de 20 km de diàmetre. D'una manera similar, en relació amb estudis d'humitat del sòl i en el marc de la validació de SMOS i SMAP, la zona s'ha anat caracteritzant a través d'una sèrie d'experiments de camp, campanyes d'avió, instal·lació d'una xarxa de sensors de mesura de la humitat del sòl, etc. Aquestes campanyes han sigut: EuroSTARRS-2001, Nov 2001; SMOS REFLEX-03 SMOS REFerence pixel L-band EXperiment, Jun-Jul 2003; SMOS REFLEX06, Jul-Nov 2006; SMOS-MELBEX-1 Mediterranean Ecosystem L-Band characterization EXperiment, matorral, May 2005; Feb 2006; SMOS-MELBEX-2 (viñas), Mar-Nov 2007;SMOS-MELBEX-3 (validació de SMOS), Sep 2009 fins al present;SMOS Validation Rehearsal Campaign, Abril - Mayo 2008; Combined Airborne Radio-instruments for Ocean and Land Studies (CAROLS).  Campanya d'avió per a  Cal/Val de SMOS, Abr-May 2009 (CNES); (CAROLS).  Campanya d'avió per a  Cal/Val de SMOS, Abr-Jun 2010 (ESA/CNES). Des de Sep 2009, el GCS utilitza el radiòmetre ELBARA-II per a assistir en la validació de SMOS.

Objectius CT
  • Validació de Dades i Productes de Teledetecció de Baixa Resolució Espacial.
  • Estudi de la Radiació Neta i del Balanç Radioactiu en Superfície.
  • Estimació de la Humitat del Sòl des de l'Espai: Observatori del Cicle Hidrològic.
  • Optimització de la Gestió de Recursos Hídrics Mitjançant Teledetecció.
  • Oportunitats de Negoci per a l'Adaptació al Canvi Climàtic Mitjançant Tècniques d'Observació de la Terra i Teledetecció.
Línies d'investigació
Direcció
  • LOPEZ BAEZA, ERNESTO
  • PDI Jubil./Sit.Especiales-Titular d'Universitat
Veure fitxa
Personal investigador no UV

Col·laboradors/es

  • Edwin Loarte Cadenas - Universitat de València 
Estructura asociada
Física de la Terra i Termodinàmica
Dades de contacte del grup
Grup d'Investigació en Climatologia des de Satèl·lits (GCS)

Campus Burjassot/Paterna

C/ Dr. Moliner,50

46100 Burjassot (València)

963 544 049

Geolocalització

ernesto.lopez@uv.es

Persones de contacte
  • LOPEZ BAEZA, ERNESTO
  • PDI Jubil./Sit.Especiales-Titular d'Universitat
Veure fitxa