Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Descripció

El Grup de Teledetecció de Ambiental de la Universitat de València (UV-ERS) (anteriorment, Unitat d'Investigació en Teledetecció, UIT) va iniciar la seua activitat en 1979 amb el premi d'un projecte de la NASA per a estudiar zones agrícoles mediterrànies usant els mesuraments des del satèl·lit HCMM. Des de llavors, i de manera ininterrompuda, hem desenvolupat models físics i metodologies operatives per a l'estudi de la coberta vegetal a través d'imatges satel·litàries, emprant principalment dades que en la seua majoria tracen l'espectre solar. La possibilitat de derivar un gran nombre de variables climàtiques essencials a través d'operacions permet determinar les característiques de l'estat de la coberta vegetal a nivell local, regional i global, així com estudiar processos d'intercanvi de massa i energia en el sistema vegetació-atmosfera. Aquestes variables essencials són particularment rellevants en el context actual d'avaluació del sistema climàtic. L'anàlisi de sèries temporals derivades d'imatges i que abasten diverses dècades proporciona més informació quantitativa sobre l'evolució temporal del sistema. L'experiència de la UV-ERS té un ampli reconeixement tant nacional com internacional, amb més de 20 projectes d'investigació finançats en els últims 20 anys i un gran nombre de publicacions en revistes d'alt impacte, revisades per especialistes, en la categoria de Teledetecció.

Les nostres activitats investigadores (identificades per l'acrònim del projecte finançat per la Comissió Europea o organismes financers espanyols) han cobert l'estudi de desertificació en la conca del Mediterrani (EFEDA, MEDALUS), la recuperació de capa de les àrees cremades (CEAM, LLUCIFER), l'estudi dels processos de desertificació i degradació (Estudi de desertificació a Espanya. Fase I, HISPASED, IDEES, TEDECVA, DeSurvey), i l'estimació de l'intercanvi del flux de carboni entre l'atmosfera i la vegetació (ÁRTEMIS, RESET CLIMATE). La UV-ERS té un domini reconegut mundialment del processament i anàlisi de dades de teledetecció, com s'evidencia en la seua actual col·laboració en grups d'investigació d'excel·lència (LSA SAF) i projectes EU-FP (DeSurvey, ERMES). Aquest grup d'investigació té la responsabilitat de desenvolupar algorismes operatius per a estimar paràmetres de vegetació, incloent la implementació operativa de prototips, l'anàlisi de productes i validació científica dels mateixos en la xarxa de context de centres d'excel·lència anomenat SAF (Servei d'Aplicació de Satèl·lits) de l'EUMETSAT. Concretament, l'objectiu de l'LSA SAF (Servei d'Aplicació de Satèl·lits per a l'Anàlisi de la Superfície Terrestre) és dissenyar algorismes, processar dades i proporcionar productes de vegetació, principalment, a la comunitat de climatòlegs i meteoròlegs a través de l'ocupació sinèrgica dels sistemes d'última generació de l'EUMETSAT: la MSG (Segona Generació del Meteosat, Meteosat 8 - 10) i l'EFS (Sistema Polar Europeu), el primer satèl·lit meteorològic europeu d'òrbita polar (sèrie MetOp).

Objectius CT
  • Desenvolupament de metodologia per a estimar diverses variables climàtiques essencials (paràmetres biofísics i PARELL) a partir d'imatges de satèl·lit.
  • Estimació de fluxos de carboni utilitzant imatges de satèl·lit.
  • Estudi de la dinàmica de la vegetació a partir de sèries temporals. Interrelaciones clima-vegetació.
  • Caracterització espectral de superfícies naturals mitjançant espectroscòpia de camp i models de reflectivitat. Disseny d'índexs de vegetació.
  • Ús sinèrgic dels programes actuals d'observació de la Terra.
Línies d'investigació
  • Dinàmica de la vegetació. Anàlisi de sèries temporals i detecció de canvis

    A fi de quantificar canvis, es desenvolupen metodologies de processament i anàlisi de sèries cronològiques que empren paràmetres biofísics i índexs de vegetació. La dinàmica de la vegetació s'analitzen en termes de variabilitat intraanual i interanual, les quals estan relacionades amb la fenologia i les tendències de la vegetació.

  • Climatologia des de satèl·lits

    Aplicació de les tècniques de teledetecció en l'estudi dels processos climàtics, especialment els relacionats amb els balanços de radiació, energia i aigua en la superfície de la Terra.

  • Integració de dades procedents de missions actuals d'observació de la terra

    L'objectiu és combinar diferents dades recollides per satèl·lit, sobretot per a aprofitar l'ús sinèrgic de programes de teledetecció reals. Això ofereix un gran potencial per a actualitzar la producció de paràmetres de vegetació pràcticament en temps real per a aplicacions.

  • Índexs de vegetació

    El disseny de nous índexs de vegetació basats en l'ús de models de reflectància del dosser arbori, així com en l'espectroscòpia de camp i de laboratori. Els índexs de vegetació són els paràmetres més emprats per a estudiar la vegetació a partir de dades teledetectats.

  • Calibratge i validació (CAL/VAL) de productes derivats de satèl·lit

    El calibratge i validació de productes permet quantificar la precisió i la qualitat dels productes derivats de satèl·lits per a proporcionar-nos una coherència espacial i temporal enfront de valors de referència i productes satel·litaris existents.

  • Espectroscòpia de camp

    La caracterització espectral de les superfícies naturals es duu a terme mesurant la irradiància i radiància en el camp mitjançant espectreradiòmetres per a obtindre el factor de reflectància bidireccional. S'utilitza per a comprendre millor la naturalesa de la interacció de la radiació solar amb la superfície de la Terra.

  • Modelització de variables climàtiques essencials (paràmetres biofísics)

    El propòsit principal és aprofitar per complet les dades de teledetecció per a mesurar Variables Climàtiques Essencials (ECVs): LAI, FAPAR, PARELL, contingut d'aigua en el dosser arbori, biomassa i coberta terrestre i/o tipus funcional d'ecosistema. Els mapes d'aquests ECV produeixen des de la reflectància EO i altres dades auxiliars.

  • Estimació de fluxos de carboni utilitzant imatges de satèl·lit

    Els fluxos de carboni s'obtenen emprant un model d'ecosistema funcional amb les seues aportacions derivades de dades de teledetecció i adaptats per a les condicions mediambientals de l'àrea d'estudi. El carbó fixat per la vegetació a través de la fotosíntesi depén de l'eficiència de l'ús de la llum, que es veu afectada per l'estrés hídric.

Direcció
  • GILABERT NAVARRO, MARIA DESAMPARADOS
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
Veure fitxa
Membres
  • GARCIA HARO, FRANCISCO JAVIER
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
Veure fitxa
  • MARTINEZ DIAZ, BEATRIZ
  • PDI-Ajudant Doctor/A
Veure fitxa
Col·laboradors/es
  • LOPEZ BAEZA, ERNESTO
  • PDI Jubil./Sit.Especiales-Titular d'Universitat
Veure fitxa
Equip de treball
  • MORENO MARTINEZ, ALVARO
  • PI-Invest Doct Uv Senior
Veure fitxa
Personal investigador no UV

Col·laborador/es

  • Fabio Maselli - Consiglio Nazionale delle Ricerche (Italia)
Estructura asociada
Física de la Terra i Termodinàmica
Dades de contacte del grup
Grup de Teledetecció Ambiental (UV-ERS)

Campus Burjassot/Paterna

C/ Dr. Moliner, 50

46100 Burjassot (València)

963 543 118

Geolocalització

www.uv.es/uvers

m.amparo.gilabert@uv.es

Persones de contacte
  • GILABERT NAVARRO, MARIA DESAMPARADOS
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
Veure fitxa