L'activitat investigadora desenvolupada per aquest grup se centra en dos aspectes essencials i complementaris de l'activitat jurídica. D'una banda, en l'estudi del procés com a instrument per a l'obtenció d'una tutela judicial efectiva, quan en el desenvolupament d'una relació jurídica s'ha produït un conflicte o s'ha vulnerat una norma de caràcter penal, que compromet els valors i principis essencials de la nostra societat, produint-se en tots dos casos una alteració de la pau social i una afectació de la seguretat jurídica, imprescindibles per al progrés de qualsevol nació. I, per un altre, en l'anàlisi dels instruments complementaris a la jurisdicció capaces d'oferir igualment -o no- una tutela efectiva dels drets i interessos legítims de les persones, quan aquests es veuen compromesos en els diversos àmbits: civil, penal, laboral o administratiu.
Com a corol·lari, la investigació que aquest grup està desenvolupant i desenvoluparà suposa abordar l'article 24 de la nostra Constitució, des d'una posició interdisciplinària, crítica i àmplia, que suposa una revisió de la jurisprudència constitucional sobre aquest tema i la seua extensió a l'àmbit internacional, especialment al de la UE. Així, els membres d'aquest grup d'investigació, han vingut prestant una especial atenció a la normativa europea i internacional, plasmada en la participació en diversos projectes d'investigació, la realització de publicacions i la impartició de cursos sobre l'activitat processal dels tribunals internacionals, el reconeixement i l'execució de resolucions estrangeres -o no-, així com la cooperació jurídica internacional.
- Consolidación de un grupo estable.
- Liderazgo y participación en proyectos de investigación sobre la materia.
- Publicaciones y difusión de resultados.
- La cooperació jurídica internacional
Aquesta classe de cooperació és necessària en un món globalitzat. Al que cal afegir els espais d'integració política i econòmica, com la UE. La lliure circulació de persones i mercaderies i la tutela judicial internacional efectiva fa imprescindible la cooperació entre els Estats.
- Delimitació, abast i naturalesa, si és el cas, del dret a la tutela efectiva
Últimament, es ve afirmant l'existència d'un supòsit dret fonamental a la tutela efectiva, secundant-se en l'article 24.1 CE. Es fa necessari un estudi rigorós per a arribar a una conclusió sobre aquest tema, que faça compatible a l'accés al procés amb altres instruments complementaris.
- Delimitació i abast de l'article 24.1 de la Constitució, amb especial atenció a la jurisprudència del TC
L'article 24 CE és l'article més invocat en els recursos d'empara constitucional, que conté l'elenc de drets fonamentals de naturalesa processal més important del nostre ordenament i és imprescindible un estudi que actualitze el seu contingut complex, a la llum de la jurisprudència.
- Procés i mitjans complementaris a la jurisdicció
Aquesta línia d'investigació abordarà els mitjans complementaris -mediació, arbitratge i conciliació-, des d'una perspectiva estrictament processal. Analitzant primer la seua compatibilitat amb el dret a la tutela judicial, la seua incardinació en els diferents processos i la seua incidència en aquests.
- JIMENEZ FORTEA, FRANCISCO JAVIER
- PDI-Titular d'Universitat
- PARDO IRANZO, VIRGINIA
- PDI-Catedratic/a d'Universitat
- SANCHIS CRESPO, CAROLINA
- PDI-Catedratic/a d'Universitat
- ALEGRE NUENO, MANUEL
- PDI-Titular d'Universitat
Col·laboradors/es
- Killian Beneyto Pallás - Universitat de València
- Marta Cantos Pardo - Universitat de València
- Luis Iserte Soriano - Universitat de València
Campus de Tarongers
Edifici Departamental Occidental. Av. dels Tarongers, s/n
46022 València (València)
- JIMENEZ FORTEA, FRANCISCO JAVIER
- PDI-Titular d'Universitat