Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Descripció

L'activitat investigadora del grup se centra en els aspectes cognitius i afectius associats a processos d'estrés en persones sanes i afligides d'una patologia de llarga duració, des d'una perspectiva multidisciplinària. Per a això, registra variables de tipus neuropsicològic, electrofisiològic i endocrí, mitjançant procediments no invasius, en diversos estudis de laboratori, de camp i en l'entorn clínic. L'objectiu últim de la investigació consisteix a contribuir a esclarir els mecanismes implicats en els processos d'estrés i en com aquests poden incidir en la salut, així com parar atenció als factors modulars que puguen incidir.
En termes temàtics, la interacció entre estrés i presa de decisions en persones sanes pot tindre implicacions en conductes desadaptatives que puguen influir sobre la salut de les persones sanes. En persones afligides de patologies de llarga duració, l'estrés pot actuar com a factor predisposant, precipitant o incidir en la recuperació, el processament cognitiu, la funcionalitat i la qualitat de vida de persones diagnosticades d'epilèpsia. Els resultats d'aquests estudis suposen un avanç rellevant en la generació del coneixement científic bàsic sobre els correlats de l'estrés i els processos cognitius i emocionals, així com una possibilitat de transferència a l'àmbit clínic assistencial afavorint la detecció dels aspectes clau que intervenen en la qualitat de vida i que poden ser útils per al disseny d'intervencions cognitiu-conductuals.
Institucionalment, el Grup d'Investigació manté col·laboracions amb altres grups en l'àmbit nacional i internacional. Les diverses línies d'estudi es troben finançades per diferents ajudes a la investigació de la mateixa Universitat de València, la Generalitat Valenciana (Grup d'Excel·lència PROMETEU) i el Ministeri d'Economia i Competitivitat (Projectes Excel·lència).

 

Objectius CT

Objectiu general 1: Interacció entre estrés i presa de decisions en persones sanes. En aquesta línia d'investigació s'aborda la interacció bidireccional entre els processos d'estrés i els de preses de decisions en persones joves i sanes.
Objectiu específic 1.1: Els efectes de l'estrés i la seua resposta psicològica, cardiovascular i hormonal sobre la presa de decisions en contextos de laboratori, tant en tasques de presa decisions estandarditzades (com el Iowa Gambling Test o el Diu Gambling Test) com davant estímuls rellevants per a la vida quotidiana de l'individu (hàbits alimentosos, etc.)
Objectiu específic 1.2: Examinar en quina mesura i condicions, la presa de decisions pot ser considerat com un estímul estressant en si mateix que afavorisca estats desajustats de salut, des d'una perspectiva preventiva.
Objectiu específic 1.3: Detectar el paper de factors de vulnerabilitat i resistència enfront dels efectes de l'estrés tant relatius a l'individu (factors de personalitat, experiències prèvies, etc.) com al context social en el qual es troba.
Objectiu general 2: Neuropsicologia de l'epilèpsia: qualitat de vida i funcionalitat. La present línia d'investigació es duu a terme en col·laboració amb la Unitat Multidisciplinària d'Epilèpsia de l'Hospital La Fe de València, en el marc d'un conveni de col·laboració.
Objectiu específic 2.1: Examinar i avaluar la possible interacció entre estrés i epilèpsia. Tant en el que concerneix als processos d'estrés com predisposants i precipitants de les crisis, com entenent que la repetibilitat i incontrolabilitat de les crisis pot suposar un model d'estrés crònic en éssers humans. Per a això s'examinaren variables neuropsicològiques, cardiovasculars i hormonals, entre altres.
Objectiu específic 2.2: Així mateix, es pretén detectar factors predictors de rendiment cognitiu, funcionalitat i qualitat de vida en pacients fàrmac-resistents sotmesos a cirurgia de la epilèpsia, amb l'ànim de proposar pautes d'intervenció

Línies d'investigació
Direcció
  • GONZALEZ BONO, ESPERANZA
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
  • Director/a Titulacio Master Oficial
Veure fitxa
Estructura asociada
Institut d’Investigació en Psicologia dels Recursos Humans,del Desenvolupament Organitzacional i de la Qualitat de Vida Laboral [IDOCAL]
Dades de contacte del grup
Psicologia de l'Estrés i els Processos Cognitius i Afectius (NEURESTRES)

Campus de Blasco Ibáñez

Av. Blasco Ibáñez, 21

46010 València (València)

963 864 617

Geolocalització

esperanza.gonzalez@uv.es

Persones de contacte
  • GONZALEZ BONO, ESPERANZA
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
  • Director/a Titulacio Master Oficial
Veure fitxa