Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Descripció

El grup treballa des de 1999 en les següents àrees: 

  1. Heterogeneïtat del Trastorn Obsessiu Compulsiu (TOC), hem treballat a definir el número i estructura de les dimensions de continguts que caracteritzen els pensaments intrusos obsessius i a les obsessions clíniques, analitzar les característiques cognitives i metacognitives que diferencien aquestes dimensions, així com les seues implicacions per al diagnòstic i el tractament del TOC. 
  2. Models cognitius del TOC. Estem treballant a analitzar la validesa de diferents propostes cognitives explicatives del trastorn obsessivocompulsiu. 
  3. Transdiagnòstic.- Estem treballant a esbrinar quines variables o factors operen de manera transdiagnòstica en les diverses dimensions i/o subtipus del TOC i en altres trastorns de l'espectre emocional. Específicament ens centrem en l'estudi comparatiu de les intrusions mentals desagradables (IMD) amb continguts obsessius, dismòrfics, hipocondríacs, alimentàries, i relacionals, i les seues respectives conseqüències funcionals (i.e., valoracions, impacte emocional, interferència, i estratègies de neutralització/control).
  4.  Transculturalitat.- Estem treballat en la validesa transcultural del model cognitiu explicatiu del TOC, i en l'actualitat estem examinant les IMD prèviament esmentades en diferents contextos culturals i religiosos (en connexió amb altres grups d'investigació del Canadà, Itàlia, l'Argentina, l'Iran, Israel, i Turquia). 
  5. Espectre O-C.- Estem treballant a examinar la validesa comparativa (en termes psicopatològics) de les diverses propostes actuals en relació amb els trastorns de l'espectre O-C, específicament, les derivades del DSM-5, les que es proposen des de l'OMS (CIE-11), i les que es proposen des de la investigació cognitiva psicològica (e.g., propostes de continus disfòria vs. eufòria i evitació del mal/compulsivitat vs. impulsivitat/NJREs). De manera específica, ens centrem en l'estudi del TOC, el trastorn dismòrfic corporal, la hipocondria i l'anorèxia nerviosa (psicopatologia, diagnòstic i tractament).
  6. Tractament.- Hem treballat en la posada a prova d'un programa de tractament cognitiu (TCE), derivat de les teories cognitives del TOC i, específicament, dissenyat per a aquest trastorn. Hem comparat la seua eficàcia amb la de l'Exposició amb Prevenció de Resposta; hem analitzat l'eficiència en l'aplicació del tractament i comparat l'aplicació en format grupal i individual; així com segons la mena d'obsessions i compulsions. En els últims anys estem desenvolupant, explorant i posant a prova procediments de realitat virtual que puguen suposar un suport als tractaments convencionals.
  7. Relacions familiars.- Estem examinant si les creences disfuncionals que mantenen els pares sobre les intrusions mentals desagradables de contingut obsessiu, hipocondríac, i dismòrfic, tenen algun impacte/influencia sobre les dels seus fills. 
  8. Estigma: Hem tractat de lluitar contra l'estigma associat a les malalties mentals en general, i a les de l'espectre O-C en particular, mitjançant la disseminació dels coneixements actuals i les possibilitats de tractament eficaç i recuperació d'aquests trastorns. 

Hem treballat en totes aquestes línies gràcies, entre altres coses, al finançament obtingut en convocatòries competitives d'àmbit nacional (Projectes BSO2002-02330; SEJ2006/03893-PSIC; PSI2009-10957;PSI2010-18340; PSI2013-44733-R) i Autonòmic (GVAE2007-011; AE/07/022; SMI 6-2008;SMI 3/2008; PROMETEU 2013/066). Hem publicat més de 50 articles en publicacions científiques d'impacte, i realitzat més de 100 presentacions en congressos nacionals i internacionals amb comité de selecció.

S'han defensat 13 Tesis Doctorals vinculades amb els objectius del grup i dirigides per la responsable d'aquest, de les quals 5 van obtindre el premi extraordinari en les seues respectives convocatòries.

Objectius CT

L'objectiu principal del grup I'TOC és la millora de les eines per al diagnòstic, la prevenció, i el tractament del TOC, així com d'altres trastorns inclosos en l'espectre obsessivocompulsiu, mitjançant la comprensió de les variables etiopatogèniques involucrades. Aquest objectiu general es recolza en els següents objectius específics que corresponen a cadascuna de les línies d'investigació que actualment desenvolupa el grup d'investigació: 

  • Anàlisi de l'heterogeneïtat del TOC i models cognitius explicatius. Més concretament,
    • Valorar si els diferents subtipus simptomàtics es deuen a diferències en els factors etiopatogènics.
    • Avaluar si els subtipus de TOC responen de manera diferent als tractaments psicològics empíricament validats (i.e., Teràpia cognitiu-conductual, TCC).
    • Si la comorbiditat també és específica de cada subtipus.
  • Analitzar diferents propostes cognitives explicatives del TOC (model basat en les valoracions disfuncionals versus confusió inferencial) tenint en compte el context d'aparició d'intrusions/obsessiones, el sí mateix, variables cognitives i el contingut dels pensaments.
  • Aprofundir en la perspectiva transdiagnòstica del TOC. Concretament, l'objectiu és l'avaluació de les variables o factors que operen de manera transdiagnòstica en els subtipus de TOC i en altres trastorns de l'espectre emocional (trastorns d'ansietat i de l'estat d'ànim).
  • Examinar la validesa de les diverses propostes actuals en relació amb els trastorns de l'espectre O-C. De manera específica, ens centrem en l'estudi del TOC, el trastorn dismòrfic corporal, la hipocondria i l'anorèxia nerviosa a nivell de psicopatologia, diagnòstic i tractament.
  • Anàlisi transcultural de les intrusions mentals desagradables. Concretament, es proposa l'objectiu de comparar aquestes intrusions en diferents contextos culturals i religiosos propis d'Espanya, el Canadà, Itàlia, l'Argentina, l'Iran, Israel, i Turquia.
  • Lluitar contra l'estigma associat a les malalties mentals en general, i a les de l'espectre O-C en particular, mitjançant la disseminació dels coneixements actuals i les possibilitats de tractament eficaç i recuperació d'aquests trastorns. Disseny i impartició de tallers formatius i informatius a població general, estudiants, professors, i professionals sanitaris no especialistes en salut mental a través de l'ús de noves tecnologies.
  • Implementació de les noves tecnologies en els trastorns de l'espectre O-C. Específicament, els objectius plantejats són
    • El disseny 
    • La validació de noves maneres de dispensació de TCC per als trastorns de l'espectre O-C, específicament, Realitat Virtual i aplicacions per a mòbils (App) que faciliten la dispensació de la TCC i la seua disseminació. Heterogeneïtat del TOC, Espectre O-C, Transdiagnòstic, Transculturalitat, Lluita contra l'estigma, Implementació de tractaments eficaços, Models cognitius.
Línies d'investigació
  • Lluita contra l'estigma de les malalties mentals

    Es desenvolupat l'app esTOCma per a lluitar contra l'estigma associat a les malalties mentals en general, i a les de l'espectre O-C en particular, mitjançant la disseminació dels coneixements actuals i les possibilitats de tractament eficaç i recuperació d'aquests trastorns. https://estocma.blogs.uv.es/

  • Transdiagnòstic

    Esbrinar quines variables o factors operen de manera transdiagnòstica en les diverses dimensions i/o subtipus del TOC i en altres trastorns de l'espectre emocional (trastorns d'ansietat i de l'estat d'ànim). Específicament centrem l'estudi en les intrusions mentals desagradables (IMD)

  • Espectre O-C

    Validesa comparativa de les diverses propostes sobre els trastorns a incloure en l'espectre obsessivocompulsiu.

  • Transculturalitat de les IMD

    Examinar les variants transculturals de les IMD amb continguts obsessius, dismòrfics, hipocondríacs i alimentaris.

  • Heterogeneitat del trastorn obsesiu-compulsiu

    Analitzar si les diferents manifestacions simptomàtiques del TOC són:

    • Conseqüència de factors etiopatogènics diferents.
    • Responen de manera diferent als tractaments psicològics empíricament validats (i.e., Teràpia cognitiu-conductual, TCC).
    •  Presenten una comorbiditat diferent.
  • Models cognitius del trastorn obsesiu-compulsiu

    Analitzar les diferents propostes cognitives explicatives del TOC (model basat en les valoracions disfuncionals versus confusió inferencial) en relació al context d'aparició d'intrusions/obsessiones, el sí mateix, variables cognitives i contingut dels pensaments.

  • Nous tractaments per als trastorns obsessiu-compulsius

    Dissenyar i validar noves maneres de dispensació de TCC per als trastorns de l'espectre O-C, específicament, Realitat Virtual i aplicacions per a mòbils (App) que faciliten la dispensació de la TCC i la seua disseminació.

     

Direcció
  • CABEDO BARBER, MARIA ELENA
  • PDI-Associat/Da Assistencial Ciencies Salut
Veure fitxa
Membres
  • RONCERO SANCHIS, MARIA
  • Alumn.-Servei de Formacio Permanent
  • Cap de Seccio-Servei
  • Cap d' Iniciatives Uv Ocupacio
Veure fitxa
Personal investigador no UV

Col·laboradors/ es

  • Gema Del Valle Del Valle -Agencia Valencian de la Salud-Generalitat Valenciana. 
  • Martha Giraldo O'Meara - Concordia University (Canada).
  • José López Santiago - Servicio de Salud de Castilla-La Mancha (Toledo).
  • Mª Angeles Ruiz Fernández - Universidad Nacional de Educación a Distancia (Madrid).
Estructura asociada
Personalitat, Avaluació i Tractaments Psicològics
Dades de contacte del grup
Investigació i Tractament d'Obsessions i Compulsions (I'TOC)

Campus de Blasco Ibáñez

Av. Blasco Ibáñez, 21

46010 València (València)

963 983 439

Geolocalització

itoc.blogs.uv.es

amparo.belloch@uv.es

Persones de contacte
  • CABEDO BARBER, MARIA ELENA
  • PDI-Associat/Da Assistencial Ciencies Salut
Veure fitxa