Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Descripció

La Unitat Mixta d'Investigació en Hepatologia Experimental es va constituir en 2008 a través d'un conveni d'investigació entre la Universitat de València i la Fundació per a la Investigació de l'Hospital La Fe, i integra a personal docent-investigador tant del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular de la UVEG com de l'Institut d'Investigació Sanitària de l'Hospital La Fe. Té com a principal objectiu la investigació translacional en hepatologia. Partint de l'estudi de la biologia cel·lular i molecular dels hepatòcits, el grup investiga en profunditat problemes de rellevància clínica en hepatologia, utilitzant models cel·lulars complexos capaços de mimetitzar el comportament del fetge humà. A més, amb el suport de tecnologies analítiques avançades, desenvolupem noves estratègies diagnòstiques i terapèutiques.

Més en concret, el grup duu a terme una activitat investigadora rellevant i pionera en:

  1. El desenvolupament de models cel·lulars hepàtics humans amb un fenotip diferenciat, que siguen capaços de reproduir la fisiopatologia dels hepatòcits.
  2. L'estudi de la hepatotoxicitat per fàrmacs, tractant d'elucidar els mecanismes moleculars i els gens implicats, i buscant nous biomarcadors per a la seua translació clínica.
  3. La investigació de la malaltia del fetge gras no alcohòlic. Amb un èmfasi particular en els 
  4. El desenvolupament de noves estratègies de diagnòstic, monitoratge i pronòstic clínic en hepatotoxicitat per medicaments, i la seua validació en assajos clínics.
  5. El perfeccionament del trasplantament cel·lular com a teràpia per a determinades malalties hepàtiques
Objectius CT
  • Desenvolupar models cel·lulars hepàtics humans amb un fenotip adult diferenciat i una reposada fisiopatològica similar a l'observada in vivo.
  • Investigar els mecanismes moleculars de la hepatotoxicitat per fàrmacs, buscant nous biomarcadors predictius de esteatosi i colèstasis iatrogènica.
  • Elucidar nous mecanismes transcripcionals implicats en la malaltia del fetge gras no alcohòlic, buscant les vies distintives de la esteatosi metabòlica i la causada per medicaments.
  • Desenvolupar nous procediments de diagnòstic, seguiment i pronòstic clínic per a la lesió hepàtica induïda per medicaments, i validar-los en assajos clínics.
  • Avançar en la investigació del trasplantament cel·lular com a alternativa al trasplantament ortotòpic de fetge i com a teràpia per a determinades malalties hepàtiques. 
Línies d'investigació
  • Models cel·lulars hepàtics humans avançats

    En aquesta línia, l'objectiu principal és desenvolupar i millorar models cel·lulars hepàtics humans in vitro de manera que mantinguen un fenotip adult diferenciat i mostren una reposada fisiopatològica similar a l'observada in vivo. 

  • Recerca traslacional en hepatotoxicitat i en teràpia cel·lular

    Els resultats de la investigació bàsica realitzada pel grup són sempre analitzats des de múltiples angles amb la finalitat de buscar l'aplicació clínica d'aquests. Dins d'aquesta faceta més translacional de la nostra investigació ens hem plantejat com a objectius principals desenvolupar nous procediments de diagnòstic, seguiment i pronòstic clínic per a la lesió hepàtica induïda per medicaments. Aquesta investigació implica el posar en marxa diversos assajos clínics per a validar els procediments proposats. Un altre objectiu prioritari és l'obtenció de cèl·lules mare induïdes de pacients amb diverses hepatopaties per a la seua correcció i posterior ús en teràpia cel·lular. En aquest mateixos context el grup també ha sigut pioner en la realització de trasplantaments d'hepatòcits humans com a alternativa al trasplantament ortotòpic d'òrgan.

  • Hepatotoxicitat

    L'objectiu fonamental d'aquesta línia és investigar els mecanismes moleculars de la hepatotoxicitat per medicaments. Aquests estudis són una ajuda molt valuosa en les etapes preclíniques del desenvolupament de nous fàrmacs, així com per a elucidar reaccions adverses hepàtiques a fàrmacs ja comercialitzats. També són fonamentals per a trobar nous biomarcadors (microRNAs, metabòlits) per a, per exemple, predir la esteatosi o la colèstasi, que són dues de les manifestacions més freqüents en la lesió hepàtica per medicaments.

  • Nous mecanismes moleculars en la malaltia del fetge gras no alcohòlic

    L'objectiu principal d'aquesta línia és el d'entendre millor, des del punt de vida molecular, la malaltia del fetge gras no alcohòlic. Aquesta malaltia té tints de pandèmia ja que afecta un elevat percentatge de la nostra població. La dificultat radica en el fet que és una malaltia multifactorial, amb mecanismes etiològics diversos i no coneguts íntegrament. El grup investiga fonamentalment mecanismes transcripcionals causals. També ens interessa les vies específiques que donen lloc a la esteatosi metabòlica i a la provocada per xenobiòtics, com els medicaments. Del coneixement bàsic esperem trobar biomarcadors predictius i diagnòstics que permeten un millor maneig d'aquesta malaltia. 

Direcció
  • JOVER ATIENZA, RAMIRO
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
Veure fitxa
Membres
  • CASTELL RIPOLL, JOSE VICENTE
  • PDI-Emerit/a Universitat
Veure fitxa
  • DONATO MARTIN, MARIA TERESA
  • PDI-Prof. Permanent Laboral Ppl
Veure fitxa
  • MORENO TORRES, MARTA
  • PI-Invest Cont Ramon y Cajal
Veure fitxa
Personal investigador no UV

Col·laboradors/es

  • María José Gómez-Lechón Moliner - Institut d'Investigació Sanitària La Fe (València) 
Producció cientifica per investigador UV
Estructura asociada
Bioquímica i Biologia Molecular
Dades de contacte del grup
Unitat Mixta en Hepatologia Experimental (UVLAFE)

Campus de Blasco Ibáñez

Departamento Bioquímica y Biología Molecular. Facultad de Medicina y Odontología. Universitat de València. Avda. Blasco Ibáñez, 15

46010 València (València)

963 864 186

961 246 662

Geolocalització

www.uv.es/hepex

ramir.jover@uv.es

hepatologia_experimental@iislafe.es

Persones de contacte
  • JOVER ATIENZA, RAMIRO
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
Veure fitxa