Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Descripció

La formació d'espècies reactives d'oxigen (ROS) i l'estrés oxidatiu, representen un mecanisme d'acció que subjau en la etiopatogènia de diversos processos fisiopatològics, entre els quals destaquen, diferents tipus d'alteracions metabòliques, les malalties cardiovasculars i el cáncer.la Unitat de Patologia Oxidativa (UPOX) té com a objectiu experimental la descripció dels canvis redox que estableix el balanç entre els nivells d'activitats i expressió de sistemes antioxidants i la formació de ROS en patologia humana. Especial atenció es dedica a les modificacions oxidatives de macromolècules orgàniques com a proteïnes, lípids i àcids nucleics. L'oxidació del material genètic (ADN) s'analitza mitjançant tècniques d'elecció amb la finalitat d'establir el paper de la 8-oxo-7,8-2'-dihidro-guanosina (8-oxo-dg) i els sistemes de reparació (hOGG1, MUTYH, MTH1 RAD51) com a mediadors de malalties degeneratives i neoplàsiques. Entre les fites plantejades es presenten estratègies experimentals per a la identificació i validació de nous marcadors en patologia clínica. 

En l'actualitat, s'estudia l'impacte de l'estrés oxidatiu en l'evolució de malalties metabòliques com la diabetis mellitus, la síndrome metabòlica i l'obesitat, així com altres factors de risc cardiovascular en diferents cohorts de subjectes afectes. S'investiga sobre el paper de la base mutagènica 8-oxo-7,8-2'-dihidro-guanosina (8-oxo-dg) en la carcinogènesi humana mitjançant l'anàlisi d'aquest metabòlit en diferents mitjans biològics. La identificació i valoració de 8-oxo-dg en sèrum i orina ens permet conéixer el grau d'oxidació de l'ADN i el seu potencial mutagènic en l'evolució de tumors humans, com el carcinoma colorectal, gàstric i de pròstata al costat d'altres neoplàsies sanguínies. Aquesta línia sintonitza amb la possible validació d'aquest producte de modificació oxidativa com a marcador tumoral. 

Paral·lelament, s'identifiquen i descriuen diferents les diferents rutes de senyalització regulades per ROS i els canvis oxidatius induïts en diferents línies cel·lulars en cultiu i cèl·lules mononuclears circulants de pacients amb malalties objecte de la nostra investigació biomèdica. 

Durant els últims anys hem descrit diferents tipus d'alteracions del metabolisme redox en diferents processos fisiopatològics d'evolució cardiovascular. Inicialment, es van identificar nivells de reduïts d'enzims antioxidants i concentracions elevades de productes d'oxidació lipídica (MDA) en cèl·lules nucleades de pacients hipertensos, i per primera vegada nivells elevats de la base mutagènica 8-oxo-dg tant en l'ADN nuclear com mitocondrial que es redueixen tornant als valors de la població sana després de la normalització de les xifres tensionals ja siga mitjançant tractament farmacològic o dietètic.

 En aquest sentit, destaca la nostra contribució en el projecte multicèntric de la Xarxa PREDIMED, on vam demostrar, en primera instància, l'increment d'estrés oxidatiu i mal al material genètic en una extensa població d'alt risc cardiovascular i posteriorment la remissió d'aquest fenomen oxidatiu mitjançant intervenció dietètica a base de dieta mediterrània suplementada amb oli d'oliva o fruita seca. Com a producte d'aquestes col·laboracions s'han publicat resultats nous en relació amb la intervenció dietètica rica en antioxidants i la modulació de diferents paràmetres oxidatius. 

En el camp de la carcinogènesi experimental i humana, s'han identificat diferents mecanismes d'acció regulats per unes certes espècies de radicals lliures que actuen com a inductors de l'expressió de factors transcripcionals implicats en la diferenciació i apoptosi de cèl·lules tumorals. L'efecte antitumoral de diversos agents es veu mediat i és dependent de la reducció d'antioxidants com el glutatió reduït (GSH) i l'augment de l'oxidació de l'ADN, com a pas previ a l'activació de rutes de senyalització.

Objectius CT
  • Caracterització bioquímic-molecular de l'estrés oxidatiu en la fisiopatologia en malalties d'evolució cardiovascular i processos tumorals.
  • Identificació de nous marcadors clínics.
Línies d'investigació

Paper dels radicals lliures i l’ estrés oxidatiu com a mecanismes fisiopatologic de la malaltia

Investigació bàsica translacional sobre els mecanismes bioquímics i moleculars relacionats amb la formació de radicals lliures i estrés oxidatiu en malalties de caràcter metabòlic, cardiovascular i tumoral. Rutes de senyalització molecular en la lesió i reparació de l'ADN.

Direcció
  • SAEZ TORMO, GUILLERMO
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
  • Coordinador/a de Mobilitat
  • Vicedega/Vicedegana / Vicedirector/a Ets
Veure fitxa
Membres
  • SANCHEZ JUAN, CARLOS J
  • PDI-Titular d'Universitat
Veure fitxa
Personal investigador no UV

Col·laboradors/es

  • Ana Bediaga Collado - Consorci Hospital General Universitari de València.
Producció cientifica per investigador UV
  • SAEZ TORMO, GUILLERMO
    PDI-Catedratic/a d'UniversitatCoordinador/a de MobilitatVicedega/Vicedegana / Vicedirector/a Ets
    Expandir
Estructura asociada
Bioquímica i Biologia Molecular
Dades de contacte del grup
Radicals Lliures i Estrés Oxidatiu. Unitat de Patologia Oxidativa (RL-EO-UPOX)

Campus Burjassot/Paterna

C/ Doctor Moliner, 50

46100 Burjassot (València)

963 864 160

Geolocalització

guillermo.saez@uv.es

Persones de contacte
  • SAEZ TORMO, GUILLERMO
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
  • Coordinador/a de Mobilitat
  • Vicedega/Vicedegana / Vicedirector/a Ets
Veure fitxa