UVocupacióFundació GeneralUniversitat de València Logo del portal

Per què la intel.ligència artificial impulsarà noves ocupacions?

  • 4 de desembre de 2017
Image de la noticia

El 83 % de les empreses que fan servir la intel·ligència artificial estan creant ocupació, sobretot en les categories professionals més altes i en perfils que estan lligats a les noves tecnologies.

La intel·ligència artificial (IA) encara es troba en una fase incipient en la majoria de les empreses. Però avança a passos gegantins. Segons l´informe Perspectives d´ocupació 2017 de l´OCDE, un 11,7 % de les feines a Espanya tenen una alta probabilitat de ser automatitzades en els pròxims 10 anys, és a dir, de ser realitzades per una màquina.

L´objectiu de les empreses, segons aquest informe, no és substituir els treballadors per màquines, sinó reduir el temps que els empleats dediquen a les tasques més rutinàries i administratives, perquè puguen centrar-se en llocs de major valor afegit. De fet, les noves ocupacions es creen, en la majoria dels casos, en els nivells de gerència i alta direcció.

"Aquells professionals que avui dia no són tècnics, hem de pensar que la nostra aportació de valor no va a estar en la tasca o en el coneixement, sinó en la creativitat i la comunicació, que són dos aspectes en què la màquina no podrà substituir-nos o millorar-nos", explica Rubén Berrocal, team leader de Randstad Technologies. Per exemple, en l´àmbit dels recursos humans, l´expert creu que la identificació de perfils amb el temps podria automatitzar-se, però no la part de contacte i engagement.

Les professions lligades a les noves tecnologies, com les d’enginyer de programari o de telecomunicacions, informàtic o expert en electrònica, "són una assegurança de vida", opina Mosquera. Però la necessitat de parlar amb les màquines genera oportunitats insospitades. "Algunes companyies estan contractant filòsofs amb alts coneixements de lògica proposicional perquè puguen entaular conversa amb les màquines".

Font: http://ir.uv.es/JCTcf3G