UVculturaPatrimoni CulturalUniversitat de València Logo del portal

María Luisa Vázquez de Ágredos, nova conservadora de Patrimoni Cultural de la Universitat de València

  • Fundació General UV
  • 27 d’octubre de 2023
María Luisa Vázquez de Ágredos
María Luisa Vázquez de Ágredos.

María Luisa Vázquez de Ágredos Pascual ha pres possessió com a nova conservadora del Patrimoni Cultural de la Universitat de València, donant el relleu al doctor de la Universitat de València Adrià Besó, que exercia aquesta tasca des de 2018.

Doctora en Geografia i Història per la Universitat de València i en Història de l'Art per la Universitat Politècnica de València (programa de Conservació i Restauració del Patrimoni Històric), entre 2018 i 2023 ha sigut vicedegana de Relacions Internacional, Qualitat i Innovació Educativa en la Facultat de Geografia i Història, així com presidenta de la comissió d’Igualtat i Polítiques Inclusives d’aquest mateix centre. 

Actualment, és professora titular del departament d'Història de l'Art de la Universitat de València i forma part del grup d’investigació Arsmaya.

Des de fa 20 anys la seua trajectòria investigadora ha estat enfocada a l'optimització i aplicació de noves tecnologies aplicades a l'anàlisi, la conservació i difusió del patrimoni cultural a Amèrica i Europa, tant material com immaterial, desenvolupant una innovadora línia d'investigació entorn de l’arqueometria dels sentits en les cultures del passat, necessària per a la recuperació, la recreació i l'estudi de l'univers sensorial que va formar part de l'art i la vida quotidiana en aquestes societats.

Paral·lelament, la seua formació com a llicenciada en en Periodisme i màster en Cooperació al Desenvolupament han contribuït a la seua experiència en l’àmbit de la Cooperació Internacional. Va ser vicepresidenta autonòmica de Cooperació Internacional i Diplomàcia Humanitària en Creu Roja Espanyola-Comunitat Valènciana (entre 2009 i 2014). L’experiència en aquest àmbit li ha permés combinar el binomi patrimoni cultural i desenvolupament local en els seus projectes i investigacions, majoritàriament centrades en l’àrea maia (Centreamèrica), com ara el projecte La Blanca (departament de Petén, Guatemala; Dir. Cristina Vidal Lorenzo, Universitat de València).

Des de 2021 és directora de l’Associació Internacional Aromas Itinerarium Salutis, aliança de diferents països i entitats europees promotores de La ruta europea de las farmàcias históricas y los jardines medicinales, actualment candidata a la certificació pel Consell d’Europa.

La seua trajectòria s’ha vist reforçada per la publicació de llibres i articles en revistes especialitzades, la participació en conferències especialitzades, congressos internacionals o simposis, així com diferents estades d’investigació en centres i universitats europees, com ara la Sorbonne Université de París, a la Universidade de Évora, o la Università Ca´Foscari di Venezia.

María Luisa Vázquez de Ágredos ha expressat el seu agraïment pel nomenament i per la confiança dipositada per a dur endavant aquesta tasca de servei a la Universitat.