
El 8 de març, les universitats hem d’unir-nos per a commemorar el Dia Internacional de les Dones sota el lema "Per a les dones i les xiquetes en TOTA la seua diversitat", d’acord amb la campanya mundial d’ONU Dones.
Aquest dia representa una oportunitat per a reforçar el nostre compromís amb la igualtat de drets, l’empoderament i l’ampliació d’oportunitats per a totes les dones. La joventut serà protagonista dels canvis necessaris per a aconseguir una igualtat efectiva, i les universitats hem de tenir un paper molt actiu en aquest canvi.
En 2025 commemorem el 30è aniversari de la Declaració i Plataforma d’Acció de Pequín, adoptada en 1995 per 189 governs en la 4a Conferència Mundial sobre la Dona. Aquest document continua sent el referent global per a l’avanç dels drets de les dones en totes les esferes: educació, salut, pau, mitjans de comunicació, empoderament econòmic i social, i erradicació de la violència de gènere.
Les universitats espanyoles hem d’assumir un paper actiu en aquest canvi, especialment davant la crua realitat a la qual s’enfronten milions de dones en el món. Només en l’últim any, 612 milions de dones han sigut víctimes de conflictes armats. Elles són més vulnerables a l’impacte del canvi climàtic i és alarmant el desequilibri de gènere en l’accés a l’educació bàsica d’alguns països. La situació encara és més greu quan parlem de dones amb discapacitat; no debades, la reforma de l’article 49 de la nostra Constitució obliga a atendre particularment les necessitats específiques de les dones i menors amb discapacitat.
L’erradicació de la violència contra les dones ha de ser una prioritat inajornable, perquè una de cada tres pateix violència en algun moment de la seua vida i cada 10 minuts una dona és assassinada per la seua parella o un familiar. També és imprescindible combatre la bretxa salarial de gènere i la presència escassa de dones en llocs de lideratge i presa de decisions en empreses, governs i institucions.
A les universitats hem de consolidar la nostra responsabilitat amb la igualtat d’oportunitats mitjançant el compromís amb l’eliminació de bretxes de gènere, sobretot en les àrees STEAM, i el reconeixement i la visibilització del treball acadèmic i professional de les dones. A més, urgeix la implantació efectiva de polítiques de corresponsabilitat i conciliació, així com la vertadera erradicació de l’assetjament i la discriminació per raó de gènere en les nostres institucions. De la mateixa manera que la incorporació transversal de la perspectiva de gènere en tots els plans d’estudi ajudaria a conscienciar el professorat i l’alumnat sobre aquesta realitat i tindria el seu reflex en l’àmbit acadèmic i social.
Els drets de les dones són drets humans i de totes. La igualtat ens uneix, però la diversitat ens enriqueix, per això és missió fonamental de les nostres universitats incorporar la perspectiva interseccional, generar espais de convivència, facilitar i flexibilitzar l’accés a tots els col·lectius respectant les seues particularitats i els contextos socials i culturals propis, i oferir les eines necessàries al personal docent i la comunitat universitària per a educar en el feminisme no sols des d’un enfocament únic, sinó des de la globalitat.
Des de la XARXA D’UNITATS D’IGUALTAT DE GÈNERE PER A LA EXCEL·LÈNCIA UNIVERSITÀRIA reivindiquem que les universitats lideren el canvi cap a un futur més igualitari, i que garantisquen que cada dona tinga les mateixes oportunitats per a desenvolupar-se plenament.
Hem de continuar treballant per a construir una societat més justa, equitativa i diversa, en què la igualtat no siga una meta, sinó una realitat inqüestionable.
8 de març de 2025
- Manifest de Ruigeu amb motiu del dia internacional de les dones en 2025