University of València Agri-food Industry Scientific and Technological Offer Agri-food Industry Scientific and Technological Offer Logo del portal

Characterisation of lactic acid bacterial enzymes and their biotechnological potential in wines
Per a garantir la qualitat i la seguretat dels aliments, el projecte LACALAB4wine, finançat amb fons europeus, utilitzarà enzims lactases de bacteris acidolàctics (BAL, o LAB per les seues sigles en anglés) per a eliminar substàncies indesitjables en el vi. Aquestes substàncies inclouen compostos tòxics, com les amines biògenes (AB) i la ocratoxina A (OTA), i sabors estranys, com els fenols volàtils (FV), produïts per llevats, fongs i bacteris durant el procés de vinificació. Identificaran nous enzims de BAL per a eliminar defectes aromàtics i toxines, i determinaran els seus productes degradants en AB, OTA i FV. També estudiaran la seua estructura i les seues noves aplicacions per a descobrir xaperones que milloren l'expressió de les lactases i avaluaran l'activitat enzimàtica sobre la qualitat del vi. Aquest treball inclourà la prospecció genòmica, l'expressió i purificació de lactases i l'avaluació de la seua activitat en el vi i l'estructura de la proteïna.
Development of innovative eco-friendly strategies based on miPEPs and proximal sensors to optimize the use of water and nitrogen in tomato cultivation
In the current context of climate change and accelerated population growth, optimizing the use of water and nitrogen in crops are key aspects to increase plant resilience and sustainable production, avoiding the depletion of natural resources and soil pollution and biodiversity loss to which local varieties are particularly susceptible that are currently disappearing at an unprecedented rate. It is therefore imperative to implement advanced smart and sustainable agronomic strategies.
Innovative reuse and recycling methods for the extraction of high value-added raw materials in lithium-ion batteries
The METALLON project aims to address the main current problems in lithium-ion battery recycling with the aim of recovering metals, minerals and other high-value materials.
Integrated study of low-cost processes in second- and third-generation biobutanol biorefineries
Optimization of the preservation and search of fertility markers in spermatozoids of productive interest animals
The main objective of this project is to study the evolution of several sperm parameters mainly related with the energy metabolism and the protein profile of spermatozoids in different situations such as refrigerated conservation or cryopreservation or the capacity development, as well as its predictive capability of fertility.
Reciclat biològic de residus plàstics de midó mitjançant la fermentació a àcid làctic
Recycling of complex plastic waste from cotton-polyester mixtures
Towards sustainable decarbonisation by developing a biorefinery platform from rice straw
This project will develop a new value chain for rice straw conversion into high value biofuel and bulk biobased chemicals as sustainable solution for circular economy of the rice crop from the iconic natural park of l’Albufera (Valencia).