Logo de la Universitat de València Logo Unitat Central d'Investigació de Medicina (UCIM) Logo del portal

Plataforma d'imatge: PET/TAC/IRM-3T/IVIS-X5

PET/TAC/IRM-3T/IVIS-X5
Plataforma d'imatge: PET/TAC/IRM-3T/IVIS-X5
Marca: IRM-3T: MR-SOLUTIONS, MRS*DRYMAG 3017 – 3T (M1029). / PET/TAC: MR-SOLUTIONS, MRS*PET CLIP-ON/MRS*BENCHTOP CT (C1010). / IVIS: PerkinElmer - IVIS-Lumina X5 (IS2016N7925)
Tipus: Equip

Es tracta d'una plataforma en la qual hi ha diferents equips d'imatge per a experimentació amb animals xicotets (ratolins i rates). També es poden fer servir per a obtindre imatges en mostres biològiques sòlides.

Descripció

La fusió d'imatges que permet que la càmera PET/TAC/IRM es faça tots dos estudis alhora, i així, obtenim imatges molt clares i amb més informació per arribar a un diagnòstic més precís i exacte. A tall d'exemple:

  • Imatges anatòmiques que mostra el TAC/IRM.
  • Imatges morfològiques que mostra la IRM.
  • Imatges de funció cel·lular (o metabolisme) que proporciona el PET o l'IVIS-X5.

A més, en algunes tècniques per a obtenir la informació qualitativa i quantitativa necessitem agents d'imatge.

En el cas del PET es requereix de radiofàrmacs o l'IVIS que necessita agents de bioluminescència o fluorescència.

A més a més, els/les usuaris tenen a la seua disposició els programes pertinents per a fer l'anàlisi quantitatiu per a totes les tècniques.

Micro PET/TAC/IRM-3T:

Es tracta d'un equip d'imatge híbrid que està format per la Tomografia d'Emissió de Positrons (PET) i la Tomografia Axial Informatitzada (TAC). D'una banda, mitjançant la injecció dels radiofàrmacs com és el 18F-FDG, obtindrem amb el PET imatges que no proporcionarà informació sobre la funció/metabolisme cel·lular. Quant al TAC que és un sistema d'obtenció d'imatges anatòmiques en 2D i 3D dels òrgans interns. Està tècnica utilitza la radiació Raigs – X per a obtindre seccions o corts anatòmiques amb finalitats de diagnòstic.

Els equips de MRI són particularment apropiats per a obtindre imatges de les parts no òssies o dels teixits blans del cos. El cervell, la medul·la espinal i els nervis, així com els músculs, lligaments i tendons es veuen molt més clars amb l'IRM que amb els raigs X i la TC regulars; per esta raó la IRM s'utilitza amb freqüència per a obtindre imatges de lesions de genoll i de muscle. L'equip de Ressonància se li pot acoblar l'equip PET, de manera que també podríem obtindre imatges híbrides de PET-IRM.

IVIS:

Permet realitzar i analitzar imatges òptiques amb agents bioluminiscents i/o fluorescents. També, es pot obtindre imatges 2D amb raigs X i imatges amb irradiació cherenkov.

El equips, PET/TAC/IRM-3T, es troben a una plataforma de Instal·lació cientificotècnica singular (ICTS) que es diu, NANBIOSIS:

Això no suposa cap càrrec extra a la prestació del servei, però sí que ens permet comptar amb subvencions per a la millora de l'equipament i, per tant, del servei que us podem prestar.

A més, ser usuari d'una ICTS suposa un reconeixement (podríem dir que dóna cert prestigi, ja que es passa per un procés de selecció) i no requereix més que omplir un formulari a la pàgina web de NANBIOSIS amb una estimació del nombre d'hores que es requerirà el servei al semestre (o l'any en curs).

Hi haurà una altra convocatòria al juny on es pot reajustar (en cas que la utilització real superi l'estimada).

Aquesta estimació no suposa cap compromís d'utilització ni de pagament, només cal posar en agraïments (dels possibles treballs derivats) i, juntament amb l'agraïment a l'SCSIE, una frase del tipus: NMR està registrat a la U26 facilitat d'ICTS NANBIOSIS a la Universitat de València.

Aplicacions pràctiques

Els equips tenen una aplicació molt amplia i variada. Es poden fer estudis a distints nivells:

  • Patologies d'os: tumors, fractures, artritis, osteoporosis...
  • Malalties cardiovasculars: problemes de vasos sanguinis, infart del miocardi.
  • A nivell d'oncologia de tot tipus de tumors.
  • Patologies neurològiques: demència, alzheimer, parkinson, convulsions - epilèpsia.
  • Altres: estudis d'infecció o inflamació, estudis d'aneurisma.

També es poden utilitzar per a fer monitorització de patologies, estudiar l'eficàcia de nous fàrmacs, distribució de l'agent d'imatge, etc.

Certificacions de qualitat
Condicions d'ús
  • Usuari:
    • Cal informar l'usuari que la tècnica empra radiació ionitzant (Raigs-X). En cas de les usuàries, si estan embarassades, recomanem que no siguen presents durant l'estudi. No obstant això, l'equip està situat en una sala completament plomada, de manera que, tant l'usuari com el personal no són presents mentre l'equip està en funcionament.
  • Els animals:
    • Pot ser que requerisquen d'un temps d'adaptació si vénen fora de la secció d'1 – 5 dies segons la mena d'estudi. A més han de tindre un certificat d'absència d'alguna patologia que puga contaminar la zona d'estabulació.
    • Estar ben identificats i l'usuari ha de facilitar al personal un llistat dels ratolins amb el número d'identificació.
    • En el cas d'usar algun contrast, cal preparar a l'animal segons la fitxa tècnica del contrast.
    • En cas d'un estudi nou, l'usuari pot sol·licitar per correu i/o telèfon una consulta per a orientar-ho i donar-li totes les opcions possibles.
  • Reserva a la pàgina web:
Estructura/es UV que ho gestiona
Unitat Central d'Investigació de Medicina (UCIM)
Contactes
  • Ezzeddin Ayoub, Mustafa
  • PIT-Tecnic/a Sup Uv
Veure fitxa