Universitt d'Estiu de GandiaUniversitat de València Logo del portal

Women’s Legacy: Aprendre amb referents femenins

alt=

CURS RECONEGUT PEL CEFIRE GANDIA

La falta de referents femenins àmpliament demostrada en els continguts educatius de tots els nivells és una de les més cridaneres i persistents mancances educatives. Aquesta absència té implicacions culturals de gran importància, perquè se'ns escamoteja bona part del patrimoni cultural que ens pertany a tots, dones i homes i se'ns presenta un relat cultural, social i científic molt esbiaixat i sustentat primordialment en obres masculines, com si fora universal. 

Per a fer front a aquesta situació el projecte Women’s Legacy ha generat instruments d'intervenció didàctica que permeten recuperar el patrimoni cultural de les dones en totes les matèries i en totes les cultures per a incloure'l en l'aula a través d'activitats educatives, del coneixement de les seves obres i sobretot de la proposta metodològica que permet incloure adequadament a aquestes referents i les seves obres en els continguts.

Any/Edició 2025  / 42
Data i hora d'inici 14/07/2025 10:00
Data i hora cloenda 17/07/2025 13:30
Durada 15h.
Preu 15€
Lloc

Centre Internacional de Gandia de la Universitat de València (C/Tossal, 8)

Tipus activitat Seminaris d'orientació i actualització professional
Modalitat Presencial matrícula
Coordina/Presenta

Coordina: Maria Querol Bataller. Departament de Didàctica de la llengua i la literatura. Universitat de València

Matricula

INSCRIPCIÓ

Objetius

Amb aquest curs es pretén donar a conéixer la metodologia que hem emprat, i sobretot, els recursos per a l'aula, eix essencial del canvi. Uns recursos que han estat pensant per al professorat de secundària, però que serveixen per a totes les etapes educatives, des d'infantil-primària a nivells universitaris. Uns recursos l'ús dels quals, a més, va formant al professorat que l'utilitza, convertint-se en un element de millora docent i també social.

Programa

Dilluns 14 de juliol

10:00 a 12:00h. Absència de referents femenins i mecanismes de discriminació. Ana López Navajas, coordinadora del projecte Woman’s Legacy.

12:00 a 14:00h. El patrimoni cultural com a instrument de legitimació social de les dones. Contribucions en l'Antiguitat i l'Edat mitjana. Ana López Navajas, coordinadora del projecte Woman’s Legacy.

Dimarts 15 de juliol

10:00 a 12:00h. Ciència i dones que fan ciència. Recorregut per les aportacions científiques que canvien el relat de la ciència. Nuria Solsona i Peiró

12:30 a 14:00h. La literatura d'autora en castellà i en català: les escriptores i les seues veus. Rosa Roig Cel·la

Dimecres 16 de juliol

10:00 a 12:00h. La música i les melodies que no sonen. Laura Capsir Maiques.

12:30 a 14:00h. La inclusió de referents femenins i les seves obres en continguts educatius. María Querol Bataller, Departament de Didàctica de la llengua i la literatura. Universitat de València

Dijous 17 de juliol

10:00 a 11:30h. Instruments d'intervenció didàctica per a transformar el relat cultural a l'aula. Laura Vilar Bohigues.

12:00 a 13:30h. La didàctica Women’s Legacy per a l'aula. María Querol, Departament de Didàctica de la llengua i la literatura. Universitat de València

Entitats Col·laboradores