UVSostenibilitat,UVSostenibilitatUniversitat de València,Universitat de València Logo del portal

Els primers Diàlegs sobre Responsabilitat Social en la UV se centren en les universitats sostenibles

  • 27 de març de 2023
Image de la noticia

Sota el títol ‘Universitats sostenibles: inspiració per a la transform-acció’, el Vicerectorat de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable organitza aquesta iniciativa per a impulsar la responsabilitat social entre la comunitat universitària.

La sala d'actes de la Fundació Universitat-Empresa de València (ADEIT) va acollir dijous passat, 23 de març, la primera edició de Diàlegs sobre Responsabilitat Social en la UV, en la qual es va analitzar la situació de les universitats espanyoles en matèria de sostenibilitat i com impulsar-la dins de la comunitat universitària.

Pilar Serravicerectora de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable, i José Vicente Soler, director general d'Economia Sostenible de la Conselleria d'Economia Sostenible i Sectors Productius, van inaugurar la jornada. Serra va reivindicar el paper de les universitats com a "agents de canvi" cap a una societat millor. "Hem de reconsiderar el paper de les institucions universitàries en la societat i la manera en què es relacionen amb els grups d'interés", va afirmar, al mateix temps que va subratllar la capacitat de les institucions universitàries per a fer front als "reptes sense precedents als quals s'enfronta la nostra societat"

Per part seua, Soler, que va reconéixer l'important paper que juguen les universitats per a avançar cap a la sostenibilitat, va subratllar la necessitat de passar "de la voluntarietat a la regulació" i va recordar la recent creació del Registre d'Empreses Socialment Responsables per la Generalitat Valenciana.

En aquesta primera edició van participar el president de la Comissió de Sostenibilitat de la Conferència de Rectors d'Universitats Espanyoles (CRUE) i rector de la Universitat de Burgos, Manuel Pérez; el catedràtic d'Ecologia de la Universitat Autònoma de Madrid i membre del Consell Assessor de la Xarxa Espanyola de Desenvolupament Sostenible, Javier Benayas; la professora de Business Ethics and Sustainability a Kingston University (el Regne Unit) i guanyadora del Fons Llavor per al Desenvolupament d'Enfocaments Pedagògics Innovadors i Pràctiques Docents en Principles for Responsible Management Education (PRME) de l'ONU en 2020, Ana María Pedraz; i la coordinadora del Grup de Treball Sustainability Mindset de PRME i autora de 'The Sustainability Mindset Principles: A Guide for Educators to Shape a Better World. Gestora del Sustainability Mindset Indicator', Isabel Rimanoczy. El debat va estar moderat per la periodista Nuria García.

Manuel Pérez va destacar que la sostenibilitat "és responsabilitat de tots, però no tots tenim la mateixa responsabilitat. La universitat, sens dubte, té capacitat transformadora de la societat". "Les universitats som el pont ideal per a arribar a les empreses, que cada vegada estan apostant més per la sostenibilitat", va afirmar el rector de la Universitat de Burgos.

La urgència del canvi climàtic va ser el primer que Javier Benayas va ressaltar en la seua intervenció: "En una sola generació hem duplicat el nombre d'habitants en la terra. El 80 dels recursos que consumim hui no són renovables. La nostra generació és l'última que pot canviar la tendència i anar a l'objectiu de la sostenibilitat". El catedràtic d'Ecologia va recordar que el futur "està en el fet que apostem per un model diferent i el paper de les universitats és clau. És crític que les universitats formen als seus estudiants en un enfocament de sostenibilitat".

“Mostrar dades amenaçadores i investigacions sobre sostenibilitat als estudiants no funciona. L'aprenentatge no sols és teòric, també d'habilitats i destreses", va ser alguna de les idees que va llançar la docent de la Universitat de Kingston, Ana María Pedraz. A més, va assegurar que la desesperança "no és bona consellera i ací és on li paper de la Universitat és fonamental" i va ressaltar la importància de l'optimisme: “Hem d'injectar il·lusió. Hem de fer coses, encara que siguen xicotetes, però que canvien la societat. Els estudiants esperen que els ajudem a pensar en escenaris positius”.

Finalment, Isabel Rimanoczy va parlar de la necessitat del canvi propi que s'ha de realitzar per a avançar en la sostenibilitat: “Sustainability Mindset és una manera de sentir, de connectar-nos amb els nostres valors i amb els aspectes més nobles del nostre ésser. Hem de tornar a incorporar aquests valors, a més de la formació teòrica en les universitats". “La millor idea per a avançar cap a la sostenibilitat en les universitats és començar treballant amb els docents més innovadors i amb els estudiants, que són sempre els més motivats. És important generar aquesta energia que permet mobilitzar a la resta, va concloure Rimanoczy. 

Els diàlegs van finalitzar amb el lliurament de premis als guanyadors del Concurs ‘Sostenibilitat en un fil de Twitter: ‘FilSostenibilitatUV’ i als millors treballs de fi de grau (TFG) , treballs de fi de màster (TFM) i Tesi Doctoral, atorgats per la Càtedra de Cooperació i Desenvolupament Sostenible de la Universitat de València.

Imatges: