UVSostenibilitat,UVSostenibilitatUniversitat de València,Universitat de València Logo del portal

II Diàleg per la Responsabilitat Social en la UV. Compra Pública

  • 27 de juny de 2023
 

El 22 de juny es va celebrar a l’Edifici de Rectorat de la UV el II Diàleg per la Responsabilitat Social en la UV amb el títol La Compra pública: eina per a avançar en una universitat més responsable, justa i sostenible.

Inaugurat per Pilar Serra, vicerectora de Sostenibilitat Cooperació i Vida Saludable, que va recalcar del compromís en donar impuls a la compra responsable i transformadora front al canvi climàtic, el segon Diàleg es centra en un element clau, la introducció dels criteris socials i ambientals en la contractació pública.

Moderats per Nuria Garcia, que va posar les xifres de la compra pública, que suposa el 20% de l’economia en Europa, el experts van destacar la obligació d’impulsar canvi des de l’administració pública i en especial des de les universitats.

Ximena Lazo, Professora Titular  de la Universitat d’Alcalà de Henares i coordinadora del Grup d’investigació sobre compra pública verda, va animar a les administracions a fer ús del canvi paradigmàtic que es va produir en la legislació de contractació pública. Si el criteri anterior era el preu i la contractació venia determinada per l’oferta econòmicament més baixa, ara el criteri és la relació qualitat- preu i s’han de introduir valoracions de tipus ambiental i social. També va recalcar la necessitat d’un seguiment durant tot el procés , no només en la licitació sinó en el seguiment del compliment de les clàusules  i verificar que es compleix amb allò contractat.

Alberto Gil, Gerent de la Universitat de Zaragoza va indicar que la llei ofereix moltes possibilitats i permet introduir variables socials i mediambientals fonamentals en la situació actual. Va destacar que existeixen resistències en la societat , les institucions i la indústria tradicional. Per a convèncer de la necessitat de canvi apel·la a la rendibilitat, no només ambiental i social si no, econòmica. La compra pública sostenible permet un estalvi econòmic a mig i llarg termini i suposa un canvi en l’entorn social, ambiental i econòmic en  la greu situació que ens trobem.

David Comet, expert en consum responsable del grupo IDEAS i Tècnic de l’àrea de Cooperació y Solidaridad de la Universidad de Córdoba, va fer ressò de les possibilitats de la legislació nacional i autonòmica que obliga a incloure al menys un criteri social o ambiental i permet incloure molts més. Va destacar la capacitat transformadora de la compra pública en l’entorn econòmic i productiu, la necessitat de fer veure a les empreses el camí que han de seguir per a canviar a una forma de produir  més sostenible davant els perills per a la pròxima generació.

En el Diàleg va intervindre, Benito Muros, de la associació Feniss que lluita contra la obsolescència programada i és la creadora del segell ISSOP per a productes reparables i de llarga duració. Va destacar que la obsolescència programada ens costa 1400 milions anuals i genera milions de tones de residus elèctrics i electrònics evitables en tota Europa, per això la necessitat de que les administracions posen l’accent en la valoració del cicle complet del que compren i lluiten contra la pràctica assentada en la indústria actual que inverteix milers de milions en ocultar eixa  programació mentre que les administracions no dediquen pressupost a descobrir-la.