
La Càtedra d'Envelliment Saludable, Actiu i Participatiu visibilitza la prevalença de soledat no desitjada en les persones majors en el Racó d'Ademús i la seua relació amb l'estil de vida.
Encara que podem experimentar soledat en qualsevol moment de la vida, l'inici de la soledat social pot estar relacionat amb la pèrdua d'una xarxa de relacions socials que comporta l'envelliment en situacions de viduïtat, jubilació, emancipació dels fills o condicions de salut que deriven en fragilitat i aïllament. A més, les persones majors també poden veure's afectades per situacions de soledat emocional, que s'acompanyen de sentiments d'aïllament i ansietat. Investigacions recents han demostrat que la soledat i l'aïllament social constitueixen un important problema de salut per a les persones majors, amb conseqüències adverses tant per a la seua salut mental i com física. En l'entorn rural existeix l'agreujant de no disposar de tot just oportunitats i recursos (associacions, centres o llocs d'activitats i oci) que permeten a la persona major eixir del cercle de la soledat. Això pot comportar un increment de la soledat emocional amb repercussions en les activitats de la vida diària, la qualitat del somni, augment de la depressió, riscos d'addiccions, trastorns alimentaris, i fins i tot risc de mort prematura o ideació suïcida.
La Càtedra d'Envelliment Saludable, Actiu i Participatiu de la Universitat de València (dirigida pel professor Dr. Omar Cauli) i la Fundació Colisée han realitzat un estudi diagnòstic per a avaluar la prevalença de la soledat no desitjada en les persones majors de la comarca del Racó d'Ademús. L'estudi que ha sigut liderat pel professor Dr. Omar Cauli, ha comptat amb la participació les Professores Vanessa Ibáñez i Silvia Corchón i la Doctoranda del Programa en Infermeria Clínica i Comunitària Donya Alejandra Mafla, de la Facultat d'Infermeria i Podologia de la Universitat de València i amb Don Vicente Moros, director de la Fundació Colisée i Sra. Paula Gimeno , psicòloga de la Fundació Colisée.
La població estudiada pertany a una comarca amb un creixement demogràfic negatiu (-24,29) i un elevat índex de dependència entre els seus habitants (68,26%). Es tracta de la població més envellida a la província de València (edat mitjana 49 anys), amb una gran dispersió de la població i una baixíssima densitat (7,9 hab/ km²). Els resultats de l'estudi, realitzat amb una mostra representativa de població d'entre 65 i 91 anys, van revelar que una de cada tres persones majors d'aquesta comarca presenta soledat emocional. Sent moderada en la majoria dels casos, però severa en un 3% de la població estudiada. Els factors que tenen un efecte més significatiu per a patir soledat no desitjada van resultar ser: tenir major edat, ser home i exercir de cuidador d'una persona dependent. Com a factors protectors va destacar l'existència de fills, encara que aquests no visquen en el domicili de la persona major, fins i tot fora de la comarca. Els resultats d'aquest estudi reflecteixen la necessitat d'intervenir en les persones majors per a pal·liar la soledat no desitjada i els seus efectes en la salut.
L'estudi va ser presentat en un acte públic celebrat el passat 16 d'abril de 2024 al poble d'Ademús. Entre els assistents van ser presents les següents autoritats: l'alcalde d'Ademús, Do. Ángel Andrés González, l'alcaldessa de Vallanca, Donya. Ruth Sánchez Férriz, l'alcaldessa de la Pobla de Sant Miquel, Donya. Eva María Azcutia, l'alcalde de Cases Baixes, Do. Pablo Escribano, el president del Consell de Salut de la comarca Coordinador del Centre de Salut d'Ademús, Miguel Antón Sánchez, la regidora de Torrebaixa, Sra. Rosa Hernández, el regidor de Benestar Social d'Aras de los Olmos, Do. Juan José Rodrigo Navarro, i la directora Residència i Centre de Dia Ademús, Sra. Ana Iranzo.
Actualment la Fundació Colisée està realitzant un programa d'atenció domiciliària gratuït per a persones majors amb soledat no desitjada a la Comarca.
Difusió de la notícia en els mitjans de comunicació: