càtedres institucionalsUniversitat de València Logo del portal

El director de la Càtedra UNESCO de la Universitat de València, José Miguel Soriano, elegit vicepresident de la Xarxa Espanyola d’Estudis del Desenvolupament (REEDES)

  • 10 d’abril de 2017
Image de la noticia

José Miguel Soriano, delegat del Rector per a Cooperació i director de la Càtedra UNESCO de la Universitat de València ha estat elegit vicepresident de la Xarxa Espanyola d’Estudis del Desenvolupament (REEDES) en el marc del VII Congrés d’Universitat i Cooperació, celebrat entre el 29 i el 31 de març a la Universitat Autònoma de Madrid.

José Miguel Soriano del Castillo és professor titular del Departament de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Universitat de València, on imparteix classes de nutrició en situacions d’emergència. És, a més, director de la Clínica Universitària de Nutrició, Activitat Física i Fisioteràpia de la Fundació Lluís Alcanyís, del Gastrolab de l’Institut de Ciència dels Materials i director del Food&HealthLab del Campus d’Excel·lència Internacional VLC/CAMPUS; i codirigeix, juntament amb el doctor Merino Torres, la Unitat Mixta de Recerca en Endocrinologia, Nutrició-Institut de Recerca Sanitària La Fe i Universitat de València.

L’elecció del professor Soriano del Castillo va tindre lloc durant la VI Assemblea General de REEDES, organitzadora del principal congrés de cooperació universitària espanyola. Sota el títol ‘La Universitat i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)’, el congrés va comptar amb la participació de la Universitat de València a través de l’assistència d’investigadors i estudiants que van presentar els últims treballs realitzats en matèria de cooperació al desenvolupament i ODS. També van estar presents el vicerector d’Internacionalització i Cooperació, Guillermo Palao, i el gerent de la Fundació General de la Universitat de València, Cristóbal Suria.

Entre les comunicacions presentades per la Universitat, que per primera vegada van relatar experiències a Amèrica Llatina, Àsia i Àfrica, van destacar-ne dues d’interés estratègic en l’àmbit de la cooperació: el taller Universitat-Ciutat-ODS i un projecte de cooperació 0,7 per a la formació de docents de Colòmbia en atenció d’estudiants de primària amb talent matemàtic.

Quant a la presentació de pòsters, es van donar a conéixer els estudis de camp de l’avaluació nutricional a l’Índia; l’ús de documentals en la integració de l’educació per a la ciutadania global; l’ocupació de l’educació per a la salut en la promoció d’hàbits alimentaris a la comunitat Kechwas al Nord del Perú; l’estudi dels coneixements sobre salut sexual i VIH en adolescents dels ‘bateyes’ de San Pedro de Macoris a la República Dominicana; l’enfortiment de la cooperació científica entre Espanya i Cuba; el projecte de formació, recerca i divulgació sobre la qualitat de les aigües de León (Nicaragua); el diàleg per a l’enfortiment de la cooperació valenciana per al desenvolupament amb les entitats locals; i el nou projecte dels ODS orientats directament a la societat (ODS2).

La cooperació al desenvolupament és una aposta ferma de la Universitat de València reflectida tant en el pressupost que li destina com en les iniciatives que executa a través del programa 0,7 Una Nau de Solidaritat. Dins d’aquesta aposta es troba, a més, l’organització del pròxim Congrés de REEDES, d’àmbit estatal, que acollirà en gener del 2018.