càtedres institucionalsUniversitat de València Logo del portal

Informe sobre la Llei 5/2019 de la Generalitat Valenciana sobre Estructures Agràries

  • 6 de novembre de 2019
Informe sobre la Ley 5/2019, de 28 de febrero, de estructuras agrarias de la Comunitat Valencia: su impacto en cooperativas agroalimentarias

La creació de la Càtedra Cooperatives Agroalimentàries té la fi de promoure el desenvolupament d'activitats formatives, culturals, d'investigació i d'extensió universitària, relacionades amb el règim jurídic, fiscal i econòmic de les cooperatives agroalimentàries. Amb aquesta intenció ve la llum aquest informe sobre la Llei 5/2019 que afecta a tot el sector.

L'informe analitza la Llei 5/2019, de 28 de febrer, d'Estructures Agràries de la Comunitat Valenciana. La Llei d'Estructures Agràries (LEA) és la resposta oferida per l'Administració autonòmica a una reclamació històrica del sector: per a disposar d'un marc normatiu, modernitzar les explotacions, i afrontar els problemes al fet que s'enfronta el camp valencià: estructures de la propietat, abandó de parcel·les, augment de la productiva, el relleu generacional…

La llei planteja una bateria d'instruments, dirigides, d'una banda, a dinamitzar el mercat de terres, entre les quals cal destacar la creació de la Xarxa de terres, i els incentius fiscals a la mobilitat de les parcel·les. D'altra banda, per a millorar la grandària de les explotacions es regulen, tant les reestructuracions parcel·làries (a través d'iniciatives públiques o privades, i de permutes voluntàries) com les Iniciatives de gestió en comú (IGC). Mecanisme aquest últim que així mateix facilitaria el relleu generacional, i que serien incentivades no sols a través de beneficis fiscals, sinó així mateix a través d'ajudes directes de la Generalitat Valenciana.

La direcció i coordinació de l'informe ha correspost a María Pilar Alguacil Marí, i els seus autors: Reyes Marzal Raga, Gloria Doménech Martínez, Mª Sagrario Navarro Lérida, María Pilar Alguacil Marí i Salvador Montesinos Oltra.