La Càtedra d'Economia Col·laborativa i Transformació Digital de la Universitat de València (UV), en col·laboració amb el centre d'innovació Las Naves de l'Ajuntament de València, ha celebrat una jornada sobre la figura del influencer, un nou perfil que ha anat creixent exponencialment en els últims anys en un context de digitalització massiva.
L'esdeveniment ha tingut lloc en Las Naves i ha comptat amb la participació d'experts i expertes en matèria de publicitat i màrqueting, a més de conéixer de primera mà l'experiència d'alguns creadors de contingut. A més, la jornada també ha servit per a presentar l'informe ‘Ser influencer hui: possibilitats i obstacles d'una nova font d'ocupació’.
Així, l'esdeveniment ha posat el focus en algunes qüestions sobre salut mental, condicions laborals o reptes als quals s'enfronten els influencers. En aquest sentit, la creadora de contingut Miriam Jiménez ha destacat l'assetjament i l'odi al qual s'enfronten els i les influencers, sobretot les dones, ja que són elles les que reben aquest ciberbullying en major mesura. “És clar que a les dones ens piquen molt més, sobretot si et fiques en temes polítics o controvertits, perquè la resposta no és un contraargument polític, sinó ‘sota quina taula t'has ficat per a arribar ací’”, ha lamentat Jiménez.
Al seu torn, l'esdeveniment ha comptat amb la part sindical de la mà de Rubén Ranz, coordinador de plataformes digitals d'UGT. L'expert ha destacat dues qüestions que, al seu parer, són fonamentals en la mediació entre creadors de contingut i plataformes: que es reconega la labor del influencer com un treball i la necessitat que existisca una negociació humana entre plataformes i creadors de contingut, més enllà de l'algorisme.
Per la seua banda, Adrián Mora, especialista en comunicació digital i creador de contingut, ha volgut reivindicar que existeix una professionalització en la figura del influencer: “Hi ha persones que hem estudiat una carrera i que hem aprofitat les eines digitals per a parlar d'això i dedicar-nos al que ens agrada”, ha exposat Mora.
Totes aquestes qüestions es reflecteixen en l'informe que han presentat el codirector de la càtedra i professor de Dret del Treball i la Seguretat Social, Adrián Todolí, i la consultora i professora en Psicologia Organitzacional, Luminița Pătraș. Aquest document naix amb l'objectiu d'analitzar les condicions de treball dels i les creadores de contingut, en el qual es recullen 31 entrevistes. “Mentre realitzava la investigació he sentit la necessitat que tenen els i les creadores de contingut de ser escoltades, al final no era jo la que agraïa, sinó que eren ells i elles les que donaven les gràcies per l'oportunitat de parlar”, ha subratllat la coautora del document.
Per la seua banda, el codirector de la càtedra ha sigut l'encarregat d'exposar les recomanacions que s'enumeren en l'informe per a pal·liar aquests problemes a partir dels resultats obtinguts. Així, s'han ressaltat dues qüestions. D'una banda, la necessitat de denunciar i frenar la discriminació de gènere i l'assetjament que pateixen les dones influencers. D'altra banda, Todolí també ha destacat la falsa aparença de llibertat en aquesta nova font d'ocupació: “Falta transparència en el funcionament de l'algorisme, no hi ha regulació en les condicions laborals ni protecció enfront de l'assetjament”, ha concretat el coautor.
D'altra banda, també el debat s'ha centrat en l'àmbit de la publicitat i el màrqueting. En aquesta línia, Isabel López, representant de l'agència publicitària WeAddYou, ha exposat que “els influencers arriben a llocs on les marques no arriben, entenen molt millor les converses i són molt més àgils a l'hora de crear contingut”. A més, en la taula sobre publicitat també s'ha incidit en la necessitat d'aplicar la normativa vigent del sector a aquesta nova forma d'ocupació.
A més, l'esdeveniment ha comptat amb la intervenció de Marta Chillarón, directora del centre d'innovació Las Naves. “És fonamental per al nostre centre una eina com la Càtedra d'Economia Col·laborativa i Transformació Digital que impulsem al costat de la Universitat de València. Vam veure molt interessant tindre aquest document sobre influencers de base, que ens permet abordar la nova realitat d'aquesta professió”.
- Resum executiu de l'informe “Ser influencer hui”
- Informe complet “Ser influencer hui: possibilitats i obstacles d'una nova font d'ocupació”
Altres articles relacionats:
![]() |