Logo de la Universitat de València Logo Col·leció Espanyola de Cultius Tipus Logo del portal

  • i+D+i

La CECT és un Servei de la Universitat de València i l'únic Centre de Recursos Microbians (mBRC) públic a Espanya que actua com a depositari i proveïdor de bacteris, arquees, llevats i fongs filamentosos, i ofereix, entre altres, serveis d'identificació i caracterització de microorganismes. L'activitat investigadora de la CECT està vinculada al Grup de recerca de la Universitat de València CECT I+D+i (Ref. GIUV2023-555) "I+D+i de la Col·lecció Espanyola de Cultius Tipus (CECT): Microbiologia al servei de la Biotecnologia", i té com a objectiu donar suport al desenvolupament de la biotecnologia de base microbiològica oferint serveis tant a la comunitat científica com al sector empresarial.

El grup està integrat per PDI del Departament de Microbiologia i Ecologia, investigadors de l'Institut de Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (CSIC) i personal tècnic de la CECT. L'equip de tècnics que integren el personal de la CECT contribueixen amb els seus coneixements i experiència en la recerca relacionada amb la conservació de bacteris, arquees, llevats i fongs filamentosos; identificació i caracterització de microorganismes utilitzant tècniques clàssiques de microscòpia i cultiu i tècniques moleculars avançades (NGS, MALDI-TOF MS, FAME-MIDI); taxonomia microbiana i la caracterització de soques per a la recerca o millora d'aplicacions biotecnològiques. A més, també dóna suport en aspectes legals relacionats amb la utilització i maneig de soques, incloent el compliment de les normatives d'accés i repartiment de beneficis derivades del Protocol de Nagoya, el dipòsit de microorganismes amb finalitats de patent o temes de biosseguretat.

La recerca abasta, per una banda, estudis de biodiversitat de bacteris làctics d'aliments dirigits a la cerca de soques amb capacitats d'aplicació biotecnològica, incloent aïllament, identificació, anàlisi genòmic i avaluació de la seguretat alimentària.

D'altra banda, s'aborda la identificació, detecció i quantificació per tècniques de PCR i de seqüenciació massiva de patògens en aliments i aigües, incloent virus entèrics humans i bacteris resistents a antibiòtics, així com les seves formes viables / infeccioses (vqPCR); la validació dels mètodes de qPCR i vqPCR per a la detecció de patògens en matrius d'aliments i aigües i la seva adaptació a l'anàlisi de rutina, per avaluar el risc sanitari i la seva implicació en seguretat alimentària. En aquest aspecte, el grup de recerca compta amb experts reconeguts internacionalment en contaminants microbians de preocupació emergent, incloent la pandèmia de la SARS-CoV-2, amb especial atenció al desenvolupament de noves tècniques òmiques i bioinformàtiques per a la seva identificació i caracterització.

Objectius:

  • Identificació, conservació i valorització de recursos microbians per a aplicacions biotecnològiques.
  • Desenvolupament de metodologies de detecció, identificació i quantificació de microorganismes d'importància en seguretat alimentària.